Zelena knjižnica za širenje znanja o održivom razvoju

KARLOVAC, 12. travnja 2023. (Hina) - U karlovačkom Slatkovodnom akvariju Aquatike otvorena je u srijedu Zelena knjižnica, izdvojeni odjel Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", čime je počela suradnja dviju ustanova na širenju znanja i svijesti o važnosti održivog razvoja i zaštiti prirode.

U ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak rekao je na otvorenju da današnji dan treba upamtiti jer su Knjižnica, Aquatika i Grad Karlovac otvorili ''prvu samostalnu zelenu knjižnicu u Hrvatskoj, prostor u kojem će se pratiti svjetski trendovi, dovoditi stručnjaci široke edukacije, različitih profila i prenositi informacije i poruke zelene politike EU-a i općenito zelene transformacije''.

Izrazio je zadovoljstvo institucionalnim povezivanjem Gradske knjižnice s Aquatikom kao mjestom susreta i izravnog prijenosa znanja jer ''pitanje ekologije i održivog razvoja ne smijemo doživljavati samo kroz nabavu dobrih knjiga, već i kroz širenje nove kulture življenja, počevši od djece koja još pužu''.

Poljičak smatra da bi i sve druge knjižnice u Hrvatskoj trebale imati zelene knjižnice za održivi razvoj.

Ravnateljica Knjižnice Kristina Čunović rekla je da mnoge knjižnice imaju ''zelene kutke'' jer se razvija svijest o takvoj potrebi, ali primjer iz Karlovca je prvi sa zasebnom knjižnicom.

Knjižnica je namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, turistima i lokalnom stanovništvu kako bi se razvijala svijest o važnosti biološke raznolikosti te kako bi se kroz literaturu i ciljane događaje korisnici educirali o održivom razvoju, važnosti zdrave hrane i održive poljoprivrede te očuvanju vode, zemlje, zraka i prirodnih bogatstava, istaknula je.

Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš podsjetila je je toj ustanovi cilj promicati potrebu očuvanja prirodne baštine, posebno slatkovodnih eko-sustava, a razvojem novih sadržaja, istaknula je, Aquatika i Knjižnica građanima i turistima približit će ''zelene teme'' te će kroz radionice i pričaonice o održivom razvoju educirati posebnu ciljanu publiku. Dodala je da će to biti i prostor za predstavljanje knjiga u suradnji s hrvatskim nakladnicima.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da Karlovac ima zelenu politiku i da je on zaista grad parkova, a sada se provodi i politika energetske tranzicije te će kroz tri mjeseca 14 gradskih javnih ustanova imati solarne elektrane.

Rekao je da će Zelena knjižnica biti i digitalna, s mogućnošću nabave e-knjiga, a poželio je da svi pronađu vremena i za ''knjige s koricama''.