Zeleni ekran: U fokusu budućnost planeta Zemlje

ZAGREB, 13. travnja 2023. (Hina) - Zeleni ekran, novi program Kino mreže, u čijem je fokusu budućnost planeta Zemlje, od 20. do 23. travnja u dvadeset nezavisnih kina prikazuje edukativne dokumentarne filmove s temom zaštite okoliša.

Program, koji se održava u povodu Međunarodnog dana planeta Zemlje, što se obilježava 22. travnja, osmišljen je kako bi se promovirala važnost očuvanja okoliša i potaknula svijest o ključnoj ulozi koju svatko od nas može odigrati u tome, ističe se u najavi.

Prikazat će se nizozemski znanstveno-fantastični film za djecu “Kapetanica Nova" o znanstvenici iz budućnosti koja se vratila u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, ali zbog putovanja kroz vrijeme u tijelu 12-godišnjakinje, što otežava izvršenje njezine misije. 

Tu je i "Greta", švedsko-američko-njemački dokumentarni film Nathana Grossmana, koji prati život i aktivizam Grete Thunberg koja je pokrenula globalni pokret školskog štrajka za klimu. Film se vraća na početke njenog aktivizma 2018. kada je počela štrajkati, a uskoro se njezina "mala protestna akcija" pretvorila u globalni pokret. 

Treći film u programu jest "Draga buduća djeco", njemačko-britansko-austrijski dokumentarni film Franza Böhma, koji prikazuje posljedice klimatskih promjena za naš planet, s posebnim naglaskom na morske ekosustave.

"Nezavisna kina idealna su mjesta za održavanje događaja poput Zelenog ekrana, jer se osviještenost o ekologiji, problemima očuvanja okoliša i planeta može prenijeti kroz igrane i dokumentarne filmove djeci i mladima, posebice kroz organizirane školske projekcije", poručili su iz Kino mreže.

"Program Zeleni ekran nije samo zabavan program za filmofile već i važan korak u borbi za očuvanje planeta Zemlje i stvaranje bolje budućnosti", dodali su.