ASCO: E-cigarete najbolje sredstvo za odvikavanje od pušenja

E-cigarete imaju važnu ulogu u prestanku pušenja. Pokazale su se učinkovitijima od bilo kojeg drugog sredstva, uključujući lijekove, nikotinske gume i flastere koje je odobrila američka agencija FDA, istaknuto je tijekom izlaganja o Ulozi e-cigareta u politikama i liječenju ovisnosti od pušenja na kongresu Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), 2. lipnja u Chicagu.

Službenog naziva elektronički sustavi za dostavu nikotina (ENDS), e-cigarete ili vejp-cigarete ne izgaraju duhan i ne stvaraju dim, nego pušačima isporučuju nikotin iz otopine koja se poput vodene pare sustavom grijanja i hlađenja fino raspršuje u formu aerosola.

E-cigarete manje štetne od tradicionalnih duhanskih proizvoda

“I u SAD-u i u Ujedinjenom Kraljevstvu sve više pušača koristi e-cigarete u pokušajima prestanka korištenja duhanskih proizvoda.”, rekao je u svom izlaganju Kenneth Warner, profesor emeritus na Sveučilištu Michigan.

U SAD-u većina je javnosti u zabludi jer misli da su e-cigarete jednako opasne ili čak opasnije od tradicionalnih cigareta. “Ništa nije dalje od istine”, ustvrdio je Warner.

Pozvao se na brojne ugledne autoritete, uključujući Nacionalnu akademiju znanosti, inženjeringa i medicine SAD-a te Kraljevski koledž liječnika Velike Britanije, koji su utvrdili da su e-cigarete znatno manje štetne od tradicionalnih cigareta.

U Britaniji i na Novom Zelandu pušače se potiče da prijeđu na e-cigarete

Upozorio je na potrebu pažljivog balansiranja politika kako se mlade nepušače ne bi poticalo na vejping, uz istodobno ohrabrivanje pušača starije dobi da koriste e-cigarete kao alat za prestanak pušenja.

“Mnoge su zemlje zabranile ili strogo ograničile e-cigarete. Međutim, postoje dvije zemlje u kojima vlada aktivno potiče pušače da prijeđu na e-cigarete. To su Ujedinjeno Kraljevstvo i Novi Zeland”, rekao je Warner.

Stoga su stručnjaci na kongresu iznijeli upravo primjere dobrih praksi iz tih dviju zemalja, sve veći broj dokaza o manjoj štetnosti e-cigareta u odnosu na tradicionalne cigarete.

Naime, preko 250.000 pušača prestalo je pušiti na Novom Zelandu u posljednjih pet godina te oko 50.000 pušača godišnje prestaju u Velikoj Britaniji zahvaljujući vejpingu, što pokazuje da e-cigarete mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju stope pušenja.

U Britaniji cilj smanjiti broj pušača ispod pet posto

Ann McNeil, profesorica s Odjela za ovisnosti londonskog King’s Collegea, pružila je uvid u nacionalnu strategiju “Smokefree 2030”, čiji je sastavni dio korištenje e-cigareta kako bi se smanjile stope pušenja ispod pet posto do 2030.

Naglasila je kako su zdravstveni rizici vejpinga znatno niži od onih povezanih s pušenjem što su potvrdile i brojne studije koje pokazuju da, iako vejping nije bez rizika, taj je rizik manji od onog koji nosi tradicionalna cigareta.

“Kada zapalite duhan, oslobađa se oko 7000 sastojaka dima, od kojih je 69 poznato da uzrokuje rak. Nikotin je jedan od tih sastojaka i izaziva ovisnost, ali nije nikotin taj koji uzrokuje najveće zdravstvene rizike od pušenja, i zato smo usmjereni na druge uređaje za isporuku nikotina kao što su e-cigarete”, rekla je McNeil.

E-cigarete pomažu da svake godine u Britaniji do 50.000 osoba prestane pušiti

Citirala je i najnovije podatke koje je objavio medicinski autoritet Cochrane Library, a koji su pokazali da e-cigarete s nikotinom povećavaju stope prestanka pušenja učinkovitije od tradicionalnih terapija zamjene nikotina.

Prema podacima uglednog i najstarijeg medicinskog fakulteta u UK-u, Royal College of Physicians, upotreba e-cigareta povezana je s uspješnim prestankom pušenja, potencijalno pomažući između 30.000 i 50.000 pušača da prestanu pušiti svake godine u Engleskoj od 2013.

Citirajući članak iz Nature Medicine, McNeil je istaknula preporuku da se pušači  potpuno prebace na e-cigarete umjesto da ih u prijelaznom razdoblju koriste zajedno s tradicionalnim cigaretama.

Na Novom Zelandu stopa pušenja niža od osam posto

Na primjeru Novog Zelanda, Ben Youdan, direktor organizacije ”New Zealand Action for Smokefree“, predstavio je pozitivan utjecaj politike dopuštanja vejpinga koji je pridonio smanjenju stope pušača u posljednjih pet godina do ispod osam posto i koje će, prema njemu, uspjeti dovesti Novi Zeland do stope s manje od pet posto pušača do kraja 2025. godine.

Youdan pri tome ističe ključnu ulogu Ministarstva zdravstva koje podržava vejping kao pomoć za prestanak pušenja. Također je usporedio pristup Novog Zelanda s onim Australije, gdje restriktivne regulacije vejpinga dovode do toga da se stope vejpinga povećavaju, ali korisnici svoje proizvode nabavljaju na nereguliranom, crnom tržištu. Napomenuo je da bi Australija, da je usvojila slične politike kao Novi Zeland, mogla imati 250.000 manje pušača u posljednjih pet godina.

Liječnici savjetuju pušačima da prijeđu na alternativne nikotinske proizvode

Rasprave na ASCO-u 2024. istaknule su kako zemlje koje imaju podržavajuće i informirane politike smanjenja štete mogu značajno smanjiti prevalenciju pušenja i s tim povezane zdravstvene rizike.

Međutim, kreiranje učinkovitih politika zahtijeva pažljivo balansiranje između sprječavanja konzumacije e-cigareta među mladima i promicanje njihove upotrebe kod pušača kao korisnog sredstva za prestanak pušenja.

Uspoređujući niske stope pušenja na Novom Zelandu, koji ide prema pet posto pušača, i Švedskoj, koja je to već postigla, čini se da je takav cilj za Hrvatsku daleka budućnost. Naime, prema statističkim podacima gotovo 30 posto odraslih osoba u Hrvatskoj puši i taj se broj godinama ne smanjuje. 

Uspješni primjeri UK-a i Novog Zelanda pokazali su da su liječnici ključni u ovom procesu, jer upravo oni pomažu svojim pacijentima pušačima da razumiju prednosti i rizike alternativnih proizvoda.

 U tome javnozdravstveni sustav u Velikoj Britaniji NHS pruža specifične preporuke za zdravstvene radnike o uključivanju e-cigareta u strategije prestanka pušenja. Slično, novozelandsko Ministarstvo zdravstva savjetuje liječnicima da razgovaraju o vejpingu s pacijentima i preporučuju pouzdane izvore za vejping proizvode.

Nema znanstvenih dokaza da vejping uzrokuje rak pluća

U zaključcima rasprave Warner je istaknuo kako ne postoji nijedan znanstveni dokaz da vejping uzrokuje rak pluća. To ne znači da su e-cigarete sasvim bez štete, ali većina procjena navodi potencijalne kardiovaskularne rizike. Od vejpinga nećete dobiti kroničnu opstruktivnu plućnu bolest ili rak te je i ukupan rizik po zdravlje puno manji.

“Slažem se da da će pušači e-cigareta imati neke rizike koje nemaju nepušači. Ali, što bi bilo da su nastavili pušiti duhan? S vejpingom imaju priliku poboljšati zdravlje”, zaključio je Werner.