HEINEKEN Hrvatska objavio svoja postignuća u područjima održivosti u 2022. godini

HEINEKEN Hrvatska objavio je godišnji pregled postignuća u različitim segmentima održivosti unutar svojeg poslovanja. Pregled rezultata koje je kompanija u 2022. ostvarila uključuju napore u područjima smanjenja utjecaja na okoliš, ubrzanja društvene održivosti te promocije odgovorne konzumacije. Sve to je u skladu s HEINEKENOVOM strategijom održivog poslovanja – Stvaramo bolji svijet.

Pivska industrija je, kao i ukupni sektor proizvodnje hrane i pića, u 2022. godini i dalje osjećala posljedice pandemije na zalasku, ali i novih globalnih izazova – rata u Ukrajini, energetske krize te visoke inflacije.  Usprkos izazovnim okolnostima, nastavili su stvarati bolji svijet za svoje zaposlenike, okoliš i zajednicu u kojoj posluju.

I u 2022. nastavili svoj put prema nultoj neto stopi emisija

Pivovara u Karlovcu ostvarila je nove rezultate u području smanjenja svog utjecaja na okoliš. U 2022. godini smanjena je emisija CO2 iz Opsega 1 i 2 za 6,7% po hektolitru proizvedenog piva u odnosu na 2021. te 60,67% u odnosu na 2008. kada su započeli svoj put prema održivijem poslovanju. Za rad pivovara i dalje koristi 100% električne energije dobivene iz obnovljivih izvora, uključujući onu nastalu radom solarnih panela postavljenih na krov skladišta u Karlovcu te energiju ZelEn iz mreže HEP Opskrbe.

U 2022. godini nastavili su prema ostvarenju svoje misije – pronalaženju rješenja kojima će smanjiti stvaranje otpada i onečišćenja, zadržati proizvode i materijale u upotrebi te obnoviti prirodne sustave. Čak 99,9% otpada i ostataka iz proizvodnog procesa u 2022. godini je reciklirano ili ponovno iskorišteno uključujući svih 11.289 tona tropa te 64% proizvedene količine kvasca koji su iskorišteni za stočnu hranu. Preostalih 0,1% odnosi se na komunalni otpad koji je povratkom zaposlenika u urede nakon pandemije koronavirusa porastao za 37,1% po hektolitru piva u odnosu na 2021.

Iako je zabilježena potrošnja vode u 2022. godini bila 4,27 litara po litri proizvedenog piva, što je 10% više u odnosu na 2021. godinu, tijekom proteklog desetljeća, ulagali su značajan trud i sredstva kako bi smanjili potrošnju vode te pročistili otpadne vode. Modernizacija pogona, unaprjeđenje procesa i kontinuiran rad na temama održivosti dovele su do toga da je danas u pivovari u Karlovcu za proizvodnju jedne litre piva potrebno čak 37,49% manje vode nego prije petnaest godina.