HRT planira gradnju sunčane elektrane na krovu zgrade na Prisavlju

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i predsjednik REGEA-e Julije Domac u četvrtak su potpisali sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekata izgradnje sunčane elektrane na krovu zgrade Hrvatske radiotelevizije (HRT) na Prisavlju. 

''Na HRT-u smo uvjereni da hitno smanjenje emisija stakleničkih plinova i brzi zaokret na obnovljive izvore energije nema alternativu te se i sami strateški pozicioniramo u tom smjeru. Uz već dvije prethodno izrađene studije povećanja energetske učinkovitosti zgrade na Prisavlju, HRT je danas ugovorio i izradu studije za izgradnju vlastite sunčane elektrane'', kazao je Šveb.

Naglasio je da će, u slučaju konačne odluke o realizaciji izgradnje solarne elektrane, HRT preferirati financiranje iz fondova ili ESCO model financiranja, pojasnivši da HRT neće investirati javni novac u izgradnju. 

''Obnovljivi izvori energije pružaju nam priliku da postanemo bolje društvo, Hrvatska kao zemlja sunca ima na raspolaganju konkretna rješenja – trenutak je i da ih počne koristiti i na krovovima svih naših zgrada'', kazao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e – Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Ravnateljica Poslovanja HRT-a Gordana Grandov istaknula je da sama studija i potpisani sporazum za HRT ne predstavlja nikakvu financijsku izloženost, s obzirom da je REGEA kao partner HRT-a pokrivena financiranjem od strane Europske Komisije.

Projekt solarne elektrane planirane snage 1 megavat, odnosno 1,5 megavata ako se pribroje solarne ploče planirane i na parkiralištu, okvirne je vrijednosti oko 12 milijuna kuna. Natječaj za gradnju elektrane mogao bi biti raspisan do kraja godine, istaknuli su predstavnici REGEA-e.