Nokia ulaže 360 milijuna eura u projektiranje čipova u Njemačkoj, ispunjavaju klimatske ciljeve

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia najavio je u srijedu 360 milijuna eura ulaganja u istraživačke centre u Njemačkoj, istaknuvši da će mu težište biti na projektiranju mikročipova.

Nokia će novac uložiti u iduće četiri godine u centre u Ulmu i Nürnbergu, u okviru europskog programa potpore projektima od zajedničkog interesa (IPCEI) koja će uključivati i subvencije vlade u Berlinu i saveznih zemalja Baden-Württemberga i Bavarske.

Glavni je cilj projekta razviti čipove za radio i optičke proizvode koji će se koristiti u budućim 5G-Advanced i 6G mobilnim komunikacijskim sustavima.

Nokia se nada da će novi mikroprocesori trošiti manje energije kako bi ispunili europske klimatske ciljeve pa blisko surađuje s istraživačkim institutima i sveučilištima.

Projekt je prekretnica za Nokiju i za budućnost telekomunikacijskog sektora u Njemačkoj i Europi, istaknuo je menadžer za njemačko tržište Eleftherios Papadopoulos

”Ojačat će europsku konkurentnost i inovativnu snagu, posebno u području mikroelektronike za buduće tehnologije kao što su 6G i umjetna inteligencija (AI)”, rekao je Papandopoulos.

Europska komisija usvojila je program financiranja “projekata od zajedničkog interesa” u proljeće 2023. godine i planira do 8,1 milijardu eura bespovratne potpore za 68 projekata 56 kompanija s fokusom na mikroelektroniku i komunikacijsku tehnologiju u 14 zemalja EU-a.

Program su pripremile i prijavile Austrija, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Španjolska, prema stranici Europske komisije.