Postupno ukidanje fosilnih goriva među opcijama na samitu COP28

Države na samitu UN-a o klimi COP28 razmatraju i službeni poziv za postupnim ukidanjem fosilnih goriva u sklopu konačnog sporazuma na samitu o borbi protiv globalnog zatopljenja, pokazuje nacrt nacrta teksta o kojemu se pregovara, a koji je objavljen u utorak.

Prijedlog će sigurno izazvati žestoku raspravu među gotovo 200 zemalja koje sudjeluju na dvotjednoj konferenciji u Dubaiju, pri čemu zapadne vlade traže da se spomenuto uključi u deklaraciju, dok najveći proizvođači nafte i plina žele to izostaviti.

Istraživanje objavljeno u utorak pokazalo je da će globalna emisija ugljičnog dioksida od izgaranja fosilnih goriva ove godine dosegnuti rekordno visoku razinu, što potiče zabrinutost među znanstvenicima da napori u borbi protiv klimatskih promjena nisu dovoljni da spriječe njihove najgore učinke.

Nacrt sporazuma koji je u utorak objavilo klimatsko tijelo UN-a, predlaže “uredno i pravedno postupno ukidanje fosilnih goriva”.

U slučaju usvajanja to bi bio prvi globalni dogovor za okončanje ere nafte.

Na glavnoj pozornici samita COP28, izvršni direktori nekoliko velikih energetskih tvrtki govorili su u korist nafte i plina, ističući napredak u područjima kao što je smanjenje stakleničkog plina metana.

“Mi smo veliki momci i možemo učiniti velike stvari. Možemo dati rezultate i morat ćemo vrlo brzo o njima izvijestiti”, rekao je Jean Paul Prates, izvršni direktor brazilske državne naftne kompanije Petrobras.

“Energetska tranzicija bit će valjana samo ako je pravedna”, dodao je.

Najmanje 2400 lobista za industriju fosilnih goriva registriralo se za ovogodišnji samit, prema koaliciji aktivističkih organizacija Kick Big Polluters Out.

Ekološki aktivisti organizirali su nekoliko manjih prosvjeda protiv prisutnosti industrije fosilnih goriva na samit

U nacrtu sporazuma su tri opcije za postupno ukidanje fosilnih goriva.

Prva podrazumijeva “uredno i pravedno postupno ukidanje”.

Riječ “pravedno” sugerira da bi bogate zemlju s dugom poviješću izgaranja fosilnih goriva prestale koristiti fosilna goriva brže od drugih.

Druga opcija je poziv na “ubrzanje napora prema postupnom ukidanju” fosilnih goriva.

U trećoj opciji nema postupnog ukidanja fosilnih goriva.

Sjedinjene Američke Države, 27 zemalja Europske unije i male otočne države, koje pate zbog klimatskih promjena, zalažu se za postupno ukidanje fosilnih goriva kako bi potaknuli veliko smanjenje emisija CO2.

Veliki proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, opirali su se prethodnim prijedlozima za postupno ukidanje fosilnih goriva.

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman rekao je za Bloomberg TV da njegova zemlja “apsolutno neće” pristati na dogovor koji poziva na postupno smanjenje fosilnih goriva.