Proizvođač Dovea pod istragom zbog tvrdnji o ‘zelenim’ proizvodima

Proizvođač sapuna i krema Dove i proizvođač Hellmann's majoneze Unilever pod istragom su zbog tvrdnji da su neki proizvodi ekološki, što bi kupce moglo dovesti u zabludu.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) priopćila je da Unilever možda preuveličava koliko su neki njegovi proizvodi “zeleni”.

Unilever proizvodi poznate brendove poput sredstava za čišćenje Cif, sapuna Dove i dezodoransa Lynx. Objavio je da je “iznenađen i razočaran” objavom i opovrgao da su njegove tvrdnje „na bilo koji način obmanjujuće”.

No CMA je priopćio da određene izjave i jezik koje Unilever koristi na nekim proizvodima “izgledaju nejasno i općenito” i “kupce mogu dovesti u zabludu”.

Također je naveo da su neki sastojci proizvoda na ambalaži predstavljeni tako da preuveličavaju koliko su prirodni, što je poznato pod nazivom “korporacijski greenwashing”.

CMA smatra da Unileverovo korištenje boja i slika poput zelenog lišća može brinuti, jer kupci mogu precijeniti ekološku prihvatljivost proizvoda.

“Sve više i više ljudi pokušava doprinijeti zaštiti okoliša, ali brinemo da su mnogi zavedeni takozvanim ‘zelenim’ proizvodima koji baš i nisu onakvi kakvima se predstavljaju”, rekla je šefica CMA-a Sarah Cardwell. “Dosad su dokazi koje smo vidjeli izazvali zabrinutost da Unilever određene proizvode neprimjereno predstavlja kao ekološki prihvatljive“, dodala je.

Taj potez dolazi u sklopu šire istrage ekoloških tvrdnji u oglašavanju roba poput toaletnih potrepština, proizvodi za čišćenje, hrane i pića. Kupci su prošle godine potrošili više od 130 milijardi funti na potrepštine za kućanstvo, uključujući hranu i piće, proizvode za čišćenje i predmete za osobnu njegu, objavio je početkom godine CMA.

Značajan ih se broj prodaje kao ”zeleni” ili ekološki prihvatljiv, uključujući do 91 posto svih proizvoda za pranje posuđa i 100 posto toaletnih proizvoda, prema podacima CMA.

Unilever je priopćio da je predan objavljivanju odgovornih tvrdnji koje su “transparentne i jasne”. “Nastavit ćemo surađivati s CMA-om i u potpunosti udovoljiti daljnjim zahtjevima za informacijama”, dodao je glasnogovornik.