Svakim danom sve veća opasnost za nuklearku

ZAGREB, 15. kolovoza 2022. (Hina) -Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporižja, na jugu Ukrajine, gdje se Kijev i Moskva više od tjedan dana međusobno optužuju za granatiranje, "svakim je danom sve veća", istaknuo je u nedjelju gradonačelnik grada u kojemu je elektrana.

"Opasnost je svakim danom sve veća", rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, osudivši "pravi pravcati nuklearni terorizam" Rusije koji se "u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama".

"Nuklearnu elektranu se svakog dana i noći granatira iz okupiranih sela", dodao je, rekavši da je "situacija ozbiljna i da najviše zabrinjava što nema procesa deeskalacije".

Enerhodar, kao i nuklearku Zaporižja, ruske snage su zauzele početkom ožujka. Dmitro Orlov, odan Kijevu, sklonio se u Zaporižja, veliki grad na tom području.

Po njegovim riječima granatiranje Enerhodara je počelo u zadnja 24 sata, "što se ranije nije dogodilo" te je u nedjelju ubijen civil, 45-godišnji muškarac.

Nuklearka Zaporižja na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se dvije strane međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti. U subotu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je "rusku ucjenu" elektranom.

TAGOVI