Svjetski kongres poduzetnika zagovara inovacije i društvenu odgovornost

Skup pod nazivom Svjetski kongres poduzetnika okupio je u Dubrovniku sudionike iz zemalja jugoistočne Europe koji su, u skladu s inicijativom Europske unije Horizont 2020, naglasili ključnu ulogu poduzetništva u oblikovanju boljeg svijeta i pozvali na akciju prema uključivoj, odgovornoj i inovativnoj budućnosti.

Središnja tema prošlotjednog kongresa bila je zagovaranje istraživanja i aktivnosti, naglašavajući potrebu razumijevanja i poboljšanja svijeta i odnosa unutar njega.

U raspravama je istaknuto kako poduzetništvo nije samo stvaranje ekonomske vrijednosti, već i njegovanje okruženja u kojem je zajamčena sloboda djelovanja. Ta je sloboda kamen temeljac inovacija i razvoja, omogućujući poduzetnicima da svoje vizije pretvore u stvarnost.

Jedan od zaključaka kongresa bilo je prepoznavanje potrebe za stabilnim i uređenim okruženjem za razvoj poduzetništva. Stabilnost ovdje nadilazi ekonomske čimbenike, zadirući u područja socijalnog mira i pravde.

Sudionici su izrazili jasan stav da bi poduzetnici trebali aktivno težiti pravednoj raspodjeli i održavanju ravnoteže u primarnim odnosima, pridonoseći tako društvenom skladu.

Uloga poduzetništva u pitanjima društvene zajednice bila je još jedna tema skupa. Poduzetnici su, kao što je više puta naglašeno, životno povezani sa zajednicama kojima služe. Osjetljivi su na društvena pitanja i pozicionirani su na jedinstven način da se s tim izazovima pozabave visokim standardima društvene odgovornosti. Ova veza naglašava uzajamni odnos između poduzeća i njihovih zajednica, gdje jedno podupire i unapređuje drugo.

Okupljeni poduzetnici jedinstveni su i u stavu protiv diskriminacije u svim oblicima. Poduzetnike se potiče da prihvate različitost i inkluzivnost, osiguravajući da svi kvalificirani imaju jednaku priliku za doprinos, bez obzira na dob, spol ili bilo koje druge razlike.

Na kongresu, koji je okupio više od 200 poduzetnika iz devet zemalja, također je istaknuta ključna ulogu poduzetništva u poticanju otvorenog, slobodnog i odgovornog društva. Poduzetnici su svojim inovativnim pristupima i odgovornom praksom ključni pokretači usmjeravanja društva prema razvoju i općem poboljšanju, rečeno je. Ova uloga je sve važnija u današnjem globalnom krajoliku koji se brzo razvija, gdje izazovi i prilike koegzistiraju.

Treći po redu Svjetski kongres poduzetnika obećao je svoju potporu ciljevima održivog razvoja Organizacije Ujedinjenih Naroda do 2030. Ova obveza odražava globalnu viziju u kojoj poduzetništvo ide dalje od poslovnog uspjeha kako bi značajno doprinijelo globalnim ciljevima kao što je smanjenje siromaštva, održivost okoliša i socijalna jednakost.

Kongres poduzetnika u Dubrovniku postavio je plan usmjeren na budućnost, ističući nezamjenjivu ulogu poduzetnika u stvaranju pravednijeg, održivijeg i prosperitetnijeg svijeta. To je poziv na zajednički napor, gdje poduzetnici, vlade i društva surađuju kako bi odgovorili na globalne izazove, čineći svijet ne samo tržištem, već boljim mjestom za život svih.

Četvrti Svjetski kongres poduzetnika 2024. održat će se u Crnoj Gori.