UN identificirao 127 velikih istjecanja metana u 2023.

Napori Ujedinjenih naroda da svemirskim satelitima otkriju istjecanja metana s infrastruktura fosilnih goriva rezultirati su otkrićem 127 velikih oblaka tog plina na četiri kontinenta o čemu su obaviještene nadležne vlade, navodi se u izvješću objavljenom u petak.

Metan je plin s učinkom staklenika i njegov utjecaj na globalno zagrijavanje izuzetno je snažan u 20 proteklih godina. 

Emisije stakleničkih plinova uslijed izgaranja fosilnih goriva odgovorne su za približno trećinu globalnog zagrijavanja planeta. 

UN-ov program za okoliš (UNEP) uspostavio je 2021. godine Sustav upozorenja i odgovora na metan (MARS) u okviru obećanja koje je preuzelo više od 150 država da smanje emisije metana za 30 posto do 2030. 

U izvješću objavljenom u petak UNEP kaže da je sustav bio potpuno operativan i opskrbio je kompanije i vlade satelitskim snimkama koje pokazuju istjecanje metana s infrastruktura fosilnog goriva – nekoliko metričkih tona metana na sat. 

“Svaki kilogram metana je važan, no s naših satelitskih snimaka vidimo izuzetno velike emisije”, kaže Manfredi Caltagirone, čelnik UNEP-ova Opservatorija za emisije metana. 

Ograničiti istjecanje metana smanjenjem rutinskog spaljivanja plina u procesu proizvodnje nafte na ležištima nafte i plina jedan je od najbržih načina da se smanje emisije tog plina koje su često nevidljive golim okom te najčešće bez mirisa. 

Satelitske snimke zabilježile su 127 najvećih istjecanja metana u 2023. od kojih su neki oblaci, čini se, bili kratkotrajni i zato ih je bilo teško pratiti, navodi MARS koji surađuje s nacionalnim vladama.

Takve superemisije odgovorne su za 8 do 12 posto emisija metana iz industrije nafte i plina.

Jedan takav oblak u Argentini otkriven u ožujku 2023. emitirao je 5,8 metričkih tona metana na sat, navodi se u izvješću. Ta količina odgovara emisijama 100 putničkih vozila u godini.

MARS je na curenje upozorio argentinsku vladu koja je reagirala, navodi se. Međutim, nejasno je kako je ‘začepljeno’ ostalih 126 istjecanja, kaže Caltagirone.

Predstavnici na ovogodišnjem klimatskom samitu COP28 koji je počeo u Dubaiju u četvrtak traže praktična rješenja za smanjenje emisija metana.

Neka od tih rješenja trebala bi biti financijska pomoć za zemlje u razvoju te nacionalni propisi za sektore koji emitiraju metan kao što su naftna i plinska industrija te poljoprivreda.