Uskoro počinje 3. LEAN akademija

ZAGREB, 28. siječnja 2023. (Hina) - Nakon izuzetnih rezultata i sinergije prve dvije generacije Lean Akademije, uskoro će biti održana treća generacija Lean Akademije.

Novosti stižu iz kompanije Culmena koja djeluje u području inovacija, razvoja i konzaltinga već 18 godina.

Područja rada na koje su usmjereni i u kojima ostvaruju značajne rezultate za klijente: 

LEAN Management; 

PAMETNE TVORNICE i digitalna transformacija; 

LEADERSHIP i komunikacije te 

GREEN tehnologije.

Jedan od projekata upravo je i LEAN akademija.

Što je LEAN?

Iako se pojam Lean najčešće veže uz proizvodnju i proizvodne procese, ova japanska metodologija uspješno se primjenjuje i u uslužnim poduzećima.

Primjenjiva je u svim poslovnim procesima poduzeća kao i u odnosu s dobavljačima. Odlični rezultati primjene vidljivi su i u financijskim institucijama, metaloprerađivačkoj i elektroindustriji, industriji lijekova, prehrambenoj industriji, školstvu, zdravstvu, turizmu, javnoj upravi, građevini i uslužnim djelatnostima.

Poduzeća mogu imati čak do 85 posto aktivnosti koje predstavljaju čisti gubitak i koje troše dragocjene resurse. Kada se to izrazi u novcu, tada je jasno da se nešto mora učiniti da se te aktivnosti smanje ili neutraliziraju. Lean ima jasno definirane vrste gubitaka koji dovode do ovakve situacije te alate kojima se ti gubitci uklanjaju. 

U središtu Lean metodologije su procesi i postizanje izvrsnosti.

Kako izgleda LEAN akademija?

Kako je to bilo prijašnjih godina, pitali smo g. Nedeljka Štefanića, profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i jednog od članova uprave Culmene.

''Polaznici prve dvije generacije kroz pilot projekte u svojim poduzećima postigli su velika poboljšanja u proizvodnjama, ali i u ukupnom poslovanju te ostvarili vrhunske rezultate kroz pilot projekte za vrijeme akademije, gdje su neke uštede iznosile i do milijun kuna na godišnjoj razini'', objašnjava Štefanić. 

Poduzeća koja su do sada prisustvovala su Končar D&ST, Gumiimpex, C-A-D, Kofein, Bauwerk group, Spin Valis, NOKIA, Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o i Končar – Električna vozila d.d.''

''Do sada smo kroz projekt Lean Akademije proveli 18 Lean managera, osam Lean projekata, povećali montažne kapacitete za više od 20 posto, uspjeli smanjiti Lead time za 20 posto u proizvodnji i više od 60 posto u prodaji, oslobodili više od 140 m2 prostora upotrebom 5S alata i izveli mnoga druga poboljšanja'', dodaje.

''Neki od benefita pohađanja Lean Akademije su mogućnost dobivanja certifikata Lean Managera, mogućnost uspostave sustava Lean proizvodnje u svoje poduzeće, provedba organizacije i Lean planiranje, pruža mogućnost networkinga s budućim kolegama i potencijalnim poslodavcima te smo kao dodatan modul predstavili smo Lean Leadership i vještine prezentiranja''.

Nova generacija kreće uskoro, održavat će se od veljače do lipnja 2023. u Zagrebu (hotel Westin i Sheraton), a već 2. veljače počinje prvo predavanje.

*Zbog kratkog roka, moguće je priključiti se do 9. veljače.

Predavanja održavaju iskusni predavači, koji će polaznike upoznati s Lean metodologijom, alatima, metodama i trendovima. Dodatno, vodit će ih i kroz primjenu Lean alata na konkretnim primjerima iz proizvodnje, ali i u obliku terenske nastave, u samim tvornicama.

Više na https://culmena.hr/lean-akademija/