Utrka s vremenom u izgradnji novog Centra za otpad u Koprivnici

U Koprivnici traje utrka s vremenom u izgradnji novog Centra za gospodarenje otpadom, jer sadašnje odlagalište otpada Piškornica može primati trenutne količine smeća samo do lipnja 2027., dok je rok za dovršetak centra, koji je tek u fazi projektiranja, veljača iste godine.

Piškornica sanacijsko odlagalište može do lipnja 2027. godine zaprimati otpad iz 40-ak jedinica lokalne samouprave, koliko ih trenutno koristi prostor nadomak Koprivnice, ali samo pod uvjetom da Vlada ne usmjeri kamione još nekih gradova ili općina put Piškornice, rekao je Hini direktor odlagališta Marijan Blažok.

U lipnju je slovenska tvrtka Kostak uvedena u radove na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica, a dovršetak projekta predviđen je za veljaču 2027. godine. Iz tvrtke RCGO Piškornica doznaje se da je budući centar u fazi projektiranja, odnosno još nisu ishođene građevinske dozvole.

Dođe li do kakvih nepredviđenih problema, pa se izgradnja RCGO-a oduži koji mjesec ili godinu, Piškornica i njeni korisnici mogli bi se naći u problemima.

Blažok kaže da će u tom slučaju morati uvesti restrikcije i koristiti prostorne zalihe kako bi se dočekao lipanj 2027. godine. Sve nakon lipnja vodi nas u veliku neizvjesnost u vezi odlaganja otpada za trenutne korisnike, ističe.

Dodatni je problem, upozorio je neki dan saborski zastupnik Mišel Jakšić (SDP), što još uvijek nije osigurano 50 milijuna eura iz nacionalne komponente za realizaciju projekta budućeg odlagališta.

Ukupna vrijednost projekta, koji obuhvaća izgradnju pretovarnih stanica, nabavu mobilne opreme, nadzor nad izgradnjom RCGO i dr, nakon revizije studije izvedivosti, uz implementaciju novih cijena u građevinskom sektoru, opreme i radne snage, iznosit će oko 120 milijuna eura.

Prihvatljivi troškovi projekta sufinancirani su EU-ovim i nacionalnim sredstvima. Udio EU-ovih sredstava iznosi do 69,9 posto, nacionalnih sredstava 20 posto dok se 10 posto osigurava iz vlastitih izvora.

RCGO Piškornica bi trebao riješiti potrebe za gospodarenjem miješanim komunalnim otpadom Koprivničko-križevačke. Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.