Zabrinutost zbog situacije u nuklearki

ZAGREB, 19. kolovoza 2022. (Hina) -Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak da je jako zabrinut zbog situacije u najvećoj europskoj nuklearki Zaporižje koja je zadnjih dana meta granatiranja. 

Rusija, koja je zauzela nuklearku ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači, poručila je da bi je mogla isključiti, što bi, upozorava Kijev, moglo povećati rizik od nuklearne katastrofe.

Guterres, govoreći novinarima nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, rekao je da bi iz nuklearke trebalo povući vojnu opremu i vojnike.

"Nuklearku se ne smije koristiti u sklopu nikakvih vojnih operacija. Umjesto toga hitno je potreban dogovor da se ponovno uspostavi isključivo civilna infrastruktura Zaporižja i zajamči sigurnost tog područja", rekao je. 

Moskva je odbila pozive međunarodne zajednice da se oko nuklearke proglasi demilitariziranu zonu. Nuklearkom još upravljaju ukrajinski tehničari.

Zelenskij je nakon sastanka s Guterresom rekao da su dogovorili parametre za mogući posjet Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearki. Ranije je optužio Rusiju za "nuklearnu ucjenu". "Namjerni teror agresora može imati globalne katastrofalne posljedice", upozorio je na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da bi moglo isključiti nuklearku bude li ponovno napadnuta.

Ukrajinski dužnosnici optužuju Rusiju da nuklearku želi spojiti na svoju mrežu.

Ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom upozorila je da bi isključenje nuklearke povećalo rizik od radijacijske katastrofe.

Isključenje složenih generatora iz ukrajinske mreže onemogućilo bi da ih se koristi za hlađenje nuklearnog goriva u slučaju nestanka struje u nuklearki, objasnila je.

Isključenje nuklearke kompliciran je proces u kojem treba zaustaviti nuklearnu lančanu reakciju i spriječiti da se gorivo zagrijava i izazove taljenje jezgre reaktora.

Rusija i Ukrajina optužuju se da planiraju neku vrstu incidenta u nuklearki kao "provokaciju" u povodu Guterresova posjeta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je sudjelovao na sastanku s Guterresom i Zelenskijem u Lavovu, izjavivši kasnije da su razgovarali o tome kako zaustaviti rat.

Erdogan je rekao da su razgovarali o tome da se iskoristi pozitivno ozračje koje je stvorio dogovor o izvozu ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru kako bi se postigao trajni mir.

Rekao je da su razgovarali i o razmjeni ratnih zarobljenika te da će o tome kasnije razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rodbina ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju organizirala je prosvjed tijekom Guterrresova posjeta tražeći da se učini više kako bi ih se zaštitilo.

Deseci zarobljenika iz Azovstala poginuli su u eksploziji u zatvoru prošli mjesec.

Kijev je ocijenio da je riječ o pokolju i ratnom zločinu. Moskva je optužila Ukrajinu da je pogodila zatvor raketama, ali nije objasnila zašto nisu ozlijeđeni i čuvari.

Ukrajina priprema protuofenzivu na jugu zemlje uključujući Hersonsku i Zaporošku oblast.

TAGOVI