Zelena akcija “minirala” konferenciju o energetici

Hrvatska bi do 2028. trebala imati 2500 megavata novoinstalirane snage iz obnovljivih izvora energije, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost", koju je "minirala" Zelena akcija.

Aktivisti, za koje organizatori nisu znali da će se pojaviti, cijelo su vrijeme fućkanjem i čitanjem svojih proglasa prekidali govornike. Samo je ministar gospodarstva Damir Habijan morao nekoliko puta napuštati govornicu zbog nemogućnosti da održi govor. Aktivisti su nosili transparente “Plin je zločin”, a u jednom trenutku konferencija je prekinuta kako bi se omogućilo njezino normalno odvijanje.  

Habijan je prije početka skupa rekao da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a. Rekao je da je hrvatski cilj do 2028. godine imati ukupno 2.500 megavata novoinstalirane snage iz obnovljivih izvora energije. Kazao je i da je veliki potencijal u geotermama. Komentirajući budućnost nuklearne energije, naglasio je kako je na nedavnom neformalnom sastanku država EU-a jedna skupina zemalja nuklearnu energiju stavila u isti  fokus kao i obnovljivce.

Istaknuo je da je po pitanju obnovljivih izvora energije aktualna Vlada stavila veliki fokus na dekarbonizaciju, zelenu tranziciju i diversifikaciji dostupnih pravaca opskrbe.   

Prema njemu, Hrvatska uspješno rješava svoje obveze prema EU-u, dok istovremeno postaje međunarodno odnosno regionalno čvorište za nabavu plina. 

Otkrio je da je u Hrvatskoj, za razdoblje od 2021. do 2024. godine, izdano energetskih odobrenja za obnovljive izvore energije na razini od 3.343 megavata, dok je cilj do 2028. godine imati više od 2.500 novih megavata.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić rekao je da će do 2030. biti sve manja potražnja za naftom i naftnim derivatima, te da je zato Janaf donio strategiju diversifikacije poslovanja prema kojoj od isključivo naftne kompanije žele postati energetska. Strategija je, kazao je, donesena prije dvije godine, a sama je tranzicija na istim postulatima kao zelena tranzicije EU i  energetske politike hrvatske vlade.

“U bliskoj budućnosti želimo značajan dio prihoda imat ćemo od prodaje električne energije, bilo to sunčana, energija vjetra i sl.”, rekao je Adanić.  

Naglasio je da su  u Janafu svjesni situacije, ali i činjenice da nafta neće nestati tako brzo, uz ostalo i zbog geopolitičke situacije u svijetu, no i da se moraju okrenuti zelenoj energiji.

Direktor LNG-a Hrvatska Ivan Fugaš istaknuo je da je Hrvatska daleko odmakla u energetskoj sigurnosti i to otkad je sagradila LNG terminal na Krku. 

Onoga trenutka kada smo sagradili terminal dobili smo mogućnosti dobave plina iz bilo kojeg dijela svijeta, rekao je Fugaš.

Ponovio je da je proširenje LNG terminala krenulo u četvrtom mjesecu prošle godine kada je potpisan ugovor za nabavu novog modula, a čime će se poduplati mogućnost otpreme prirodnog plina.

Očekuje da će početkom sljedeće godine modul biti proizveden, ugradnja će se obaviti tijekom ljeta također sljedeće godine, a sve bi trebalo biti spremno za početak plinske godine 2025./26. godine.