Dođite, posjetite prekrasan Gorski kotar!

STARA SUŠICA, 15. prosinca 2022. (Hina) - Iz Javne ustanove "Priroda" Primorsko-goranske županije pozivaju građane da posjete Gorski kotar gdje se u Centru za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici može doznati što se zimi događa u goranskim šumama i kako pratiti tragove divljih zvjeri i drugih životinja u snijegu.

Multimedijski postav tog Centra prikazuje stanište i životne navike vuka, risa i medvjeda. Zanimljiv je, kako su istaknuli, djeci kao i odraslim posjetiteljima. Centar je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 14 sati. Ne radi na Badnjak, Božić, blagdan Svetog Stjepana i Novu godinu.

Snijeg koji je prekrio goranske šume, otkriva tko ih nastanjuje. Planinari, prirodoslovci i drugi zaljubljenici u šume zimi najčešće nailaze na tragove ptica, srna, jelena, zečeva i vjeverica.

Iz Javne ustanove „Priroda“ Primorsko-goranske županije pozivaju ih da posebnu pozornost obrate na tragove velikih zvijeri.

Na snijegu se sada mogu opaziti tragovi vukova i risova, a možda i medvjeda koji spavaju zimski san, no koji se mogu probuditi i krenuti u potragu za hranom.

Otisak vučje šape uvijek ima vidljive otiske pandži. Za razliku od psa koji u šetnji voli vijugati njušeći uokolo, vukovi rijetko skreću s trase kojom se kreću. U dubljem snijegu, imaju naviku kretati se u koloni, jedan za drugim, gazeći u stope vuka koji predvodi kolonu. Zbog toga prirodoslovci tragove trebaju pratiti dugo kako bi ustanovili broj jedinki u čoporu.

Velike šape risa prilagođene su baš, poput krplji, za hodanje po snijegu. Iako su neuvježbanom oku možda slični vučjem tragu, na otiscima risa nisu vidljivi otisci pandži. Risovi posebno vole hodati po izvaljenim deblima koja im se nađu na putu, pa se i ta mjesta trebaju promotriti.

Otisci medvjeda jedinstveni su i teško se mogu zamijeniti za trag druge životinje. Vješt prirodoslovac po veličine prednje šape može razaznati i veličinu medvjeda.

Osim otisaka u snijegu, oštro oko može uočiti i druge tragove velikih zvijeri poput čuperaka krzna ili pandžama izgrebanih stabala. Svaki od tih tragova prirodoslovcima pomaže stvoriti sliku o tome što se u šumi zbiva dok je ne gledaju ljudske oči, priopćili su iz Javne ustanove "Priroda" Primorsko-goranske županije.

Istaknuli su kako je Primorsko-goranska županija jedno od rijetkih područja u Europi koja još uvijek nastanjuju sve tri velike zvijeri: medvjed, vuk i ris. Osim što pridonose bioraznolikosti, velike zvijeri su također i pokazatelji očuvanosti šumskih staništa.