Istra Snorkeling-Uronite u čaroban svijet Jadrana, zavirite ispod površine…

PULA, 15. lipnja 2023. (Hina) - Turistička zajednica Istarske županije i primorske lokalne turističke zajednice implementirale su novi turistički proizvod koji će razveseliti sve ljubitelje morskog plavetnila jer od sada mogu otkrivati tajanstveni istarski podvodni svijet te pristupiti najsugestivnijim lokacijama i uživati u njihovoj ljepoti na nov način.

Novi turistički proizvod, Istra Snorkeling, predstavljen je u četvrtak, 15. lipnja, u Fažani.

Radi se o 17 istarskih destinacija koje su pristupile projektu. Njihova obala i prateće mikrolokacije protekle dvije godine pomno su istražene i sondirane, a zabilježene su i njihove geomorfološke karakteristike, dubine, flora i fauna, da bi na kraju bile odabrane one najživopisnije i pogodne za snorklanje.

Istraživanje podmorja i promatranje podvodnog svijeta; iznimno uzbudljiv i lagan sport na moru prikladan za gotovo sve dobne skupine što ga čini idealnom ljetnom obiteljskom zabavom. Obzirom da ljudske oči nisu prilagođene za gledanje i disanje ispod razine mora, maska i disalica obavezni su dodaci za ugodno i veselo snorklanje, poručuju iz Turističke zajednice Istarske županije.

Sondiranje lokacija

Začetnica projekta, koja je aktivno sudjelovala u njegovoj implementaciji, Barbara Unković, vlasnica je obrta Underwater afair iz Pule i veliki zaljubljenik u more te strastveni ronilac već više od 30 godina. Nakon što je sondirala lokacije u istarskim destinacijama te predložila ona najzanimljivije, Unković je nacrtala karte podmorja i osmislila tekstove za sve lokacije opisujući i brojne zanimljivosti, povijesne činjenice, legende, informacije o eko sustavu i životinjskom svijetu.

U pronalasku lokacija sudjelovali su razni profesionalci, podvodni ribolovci i ronioci, dok su u prikupljanju informacija i obradi lokacije svoj doprinos dali stručnjaci, čuvari znanja iz lokalnih muzeja, raznih znanstvenih i javnih institucija. U duhu destinacijskog pristupa brendiranja atrakcija, Turistička zajednica Istarske županije angažirala je dizajnerski studio Tumpić/Prenc iz Rovinja za kreiranje vizualnog identiteta proizvoda Istra Snorkeling koji je novi proizvod razigrano predstavio kroz plavetnilo Jadrana i disalicu kao zaštitni znak ove podvodne aktivnosti.

Posebno su za svaku snorkeling lokaciju osmišljene informativne table koje detaljno prezentiraju sadržaj na svakoj od lokacija. Atraktivne table postavljene su na nosačima koji podsjećaju na disalicu za snorklanje, a za njihovu je izradu zaslužna tvrtka Sinam iz Tinjana. U drugoj fazi projekta u planu je izrada brošure Istra Snorkeling sa svim uključenim destinacijama i osnovnim informacija, po uzoru na popularnu mapu Istra Culture.

U sklopu službenog portala, Turistička zajednica Istarske županije kreirala je i poseban, specijalizirani portal www.istra.com/snorkeling koji sadrži detaljne informacije o snorkelingu, pravilima ponašanja i mjerama opreza, kao i detaljne opise svih lokacija koje prate fascinantne podvodne fotografije.

Do mrežne stranice vrlo je lako pristupiti i sa same lokacije jer se na opisnim tablama nalazi QR kod kojega je dovoljno skenirati pametnim telefonom, a otvara preglednik s detaljnim prikazom snorkeling lokacije na kojoj se nalazite. Cjelokupan projekt ima jednu širu dimenziju.

''Razvoj Snorkeling proizvoda ima sve konotacije održivog turizma. Pored jačanja ekološke svijesti i to na zabavan način, putem 'edutainmenta' korisnicima, bilo da se radi o turistima, ili stanovnicima Istre, omogućuje da iz prve ruke dožive ljepotu i raznolikost morskog ekosustava.

Svjedočeći podvodnom svijetu i njegovoj krhkoj prirodi, turisti razvijaju dublje razumijevanje za morski život i potrebu za njegovom zaštitom. Ova povećana ekološka svijest može dovesti do većeg osjećaja odgovornosti i podrške naporima za očuvanje.

Pored toga, Snorkelingom se potiče edukacija i istraživanje. Omogućava se turistima da saznaju i nauče više o morskom životu, ekosustavima i pitanjima očuvanja. Putem vođenih obilazaka, ili programa tumačenja posjetitelji mogu steći znanja o važnosti održivih praksi i prijetnjama s kojima se suočava morski okoliš.

Aktivnosti snorkelinga također pružaju priliku istraživačima za proučavanje morskih ekosustava, praćenje bioraznolikosti i prikupljanje vrijednih podataka u svrhu očuvanja'', izjavio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.