Martina Bienenfeld: Advent u Zagrebu donio je veći broj turista, a uskoro nam slijedi Festival svjetla

Zagrebački Advent uspješno se održao, posjetitelji su došli sa svih strana svijeta, a i svjetski mediji uvrstili su ga na liste nezaobilaznih božićnih sajmova za posjetiti ove zime. O Adventu, ali i o Svjetskom odboru za etiku u turizmu, čija je nedavno postala članica, razgovaramo s Martinom Bienenfeld, direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba.

Mnogi ne znaju da je Zagreb zapravo najjače turističko središte u Hrvatskoj, a sezona traje svih 12 mjeseci. Što nam pokazuju posljednje brojke turista?

Zagreb uistinu jest jedno od najjačih turističkih odredišta te je za 2023. godinu prvi po dolascima u Hrvatskoj. Naime, turističke brojke tijekom cijele godine pokazuju porast pa je, tako, od početka godine do kraja prosinca u Zagrebu zabilježeno 21 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja, odnosno 1.307.153 dolazaka te 2.541.030 noćenja.

Iz kojih nam država najviše dolaze posjetitelji?

Uz domaće goste, u noćenjima prvih pet mjesta, među stranim gostima, zauzimaju SAD, Njemačka, Italija, Velika Britanija i BIH. U dolascima su na prva tri mjesta, od stranih gostiju oni iz Njemačke, SAD-a te Italije.

Kako ste zadovoljni  s ovogodišnjim Adventom i novogodišnjim događanjima? Što kažu brojke?

Advent Zagreb 2023. donio je mnogo raznolikih programa za svačiju dob, a ugođaj i tople emocije koji su oplemenjivali svaku od adventskih lokacija, stvorili su posebnu atmosferu uz dobru glazbu, prigodne dekoracije i raznovrsnu gastronomsku ponudu.

Iako se Advent održao u nešto drugačijem izdanju jer nije bilo adventskih lokacija na Gornjem gradu, premijerno smo predstavili nove programe i lokacije na Ribnjaku, Svačićevom trgu i Trgu Mažuranića koji su bili jako dobro prihvaćeni. Svake godine nastojimo oplemeniti ponudu novim, prvenstveno kulturnim sadržajima, a to prepoznaju i brojni europski i svjetski mediji, kao i posjetitelji.

S tim u vezi posebno raduje da je u prosincu zabilježeno 126.128 dolazaka i 236.771 noćenja, što predstavlja porast od 18 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima, čime je Zagreb ponovo prvi po ostvarenim dolascima i noćenjima u prosincu u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj.

Foto: Julien Duval

Nedavno ste izabrani za članicu Svjetskog odbora za etiku u turizmu, možete li nam reći nešto više o tome?

Za članicu Svjetskog odbora za etiku u turizmu – World Committee on Tourism Ethics (WCTE), izabrana sam na Generalnoj skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO) održanoj u listopadu prošle godine. Osnovan 2003. godine, WCTE neovisno je i nepristrano tijelo pod okriljem UNWTO-a, specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda odgovorne za promicanje odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma. WCTE je odgovoran za promicanje i širenje UNWTO-ovog Globalnog etičkog kodeksa za turizam, kao i za evaluaciju i praćenje provedbe načela sadržanih u njemu.

Izbor za članicu WCTE predstavlja mi veliku čast i povjerenje te se radujem suradnji i zajedničkom djelovanju na stvaranju bolje budućnosti za industriju turizma. Turizam ima značajan utjecaj na ljude, kulture i okoliš širom svijeta i naša uloga u osiguravanju da se on razvija na održiv i etičan način je od izuzetne važnosti.

Moj angažman u ovom odboru bit će posvećen promicanju najviših etičkih standarda i inovativnih rješenja te još boljem povezivanju Hrvatske i Zagreba s UNWTO-om, kako bismo zajedno doprinijeli stvaranju odgovorne i održive turističke industrije.

Što Vas osobno najviše privlači u poslu kojega radite, što vas iznova raduje?

Rad u turizmu inspirativan je i vrlo dinamičan. Ono što me osobno najviše privlači u ovom poslu jest razvijanje kreativnih rješenja s mojim kolegama u Turističkoj zajednici grada Zagreba te uspjesi naših projekata koje razvijamo.

Radost koju vidim na licima posjetitelja dok uživaju u projektima koje smo pripremili i doživljavaju nešto novo, za mene je jedan od najvećih pokretača. Mogućnost sudjelovanja u stvaranju tih posebnih trenutaka i uspomena za goste i naše sugrađane donosi mi veliko zadovoljstvo.

Nova 2024. godina je počela pa nas zanima što od brojnih projekata koje planirate, prvo dolazi?

Od velikih projekata Turističke zajednice grada Zagreba prvi koji nam slijedi je međunarodno prepoznat Festival svjetla Zagreb koji generira ne samo veliki interes posjetitelja iz Europe i svijeta, već i stranih te domaćih umjetnika koji žele sudjelovati. 

Datumi održavanja su 20. – 24. ožujka, a više detalja ćemo predstaviti javnosti početkom ožujka kada ćemo otkriti sve detalje šestog po redu Festivala svjetla.

Posebno mi je drago da smo dobili priliku predstaviti se u listopadu prošle godine na berlinskom Festivalu svjetla, kojega, prema procjenama organizatora, posjeti oko tri milijuna ljudi. Velika je to promocija za Zagreb i naš Festival, čije smo ovogodišnje datume održavanja i službeno najavili u Berlinu.