Međunarodni skup u Varaždinskim Toplicama: Termalna voda potencijal razvoj grada

VARAŽDINSKE TOPLICE, 3. lipnja 2022. (Hina) - U Varaždinskim Toplicama u petak je održan međunarodni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“ na kojem je naglašeno da termalni izvori predstavljaju ogroman potencijal za razvoj ovog grada u Varaždinskoj županiji.

Organizator 4. međunarodnog skupa o termalnoj vodi je Turistička zajednica grada Varaždinskih Toplica, a sudjeluju predstavnici iz Mađarske i Hrvatske.

Lana Husnjak, direktorica topličke Turističke zajednice, naglasila je da su termalna voda i kulturna baština, koje Varaždinske Toplice imaju, motivi za organizaciju stručnog skupa.

„Okupljamo vrhunske stručnjake, koji se temom termalne vode, ali i kulturne baštine, bave s različitih aspekata, od ekonomije i gospodarstva, kulture, arheologije, do turizma, medicine i liječenja“, kazala je Husnjak te dodala da se ovakvim umrežavanjem dobivaju nove ideje za projekte.

O vodi kao resursu za transformacijski turizam za novo doba govorila je Romana Lekić, savjetnica dekana Edward Bernays Visoke škole u Zagrebu.

„Svjetska turistička organizacija nas podržava jer je rekla da putovanje postaje putovanje osobnog razvoja u kome je autentičnost, identitet lokalne zajednice ono što ljude privlači“, rekla je Lekić.

„Naša priroda je savršeno očuvana. Voda; dođite u bilo koji kafić, otvorite slavinu i popijete čašu vode. To su fenomenalne stvari“, dodala je.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je ulogu potencijala za razvoj u svijetlu klimatskih promjena i njihovom prilagođavanju.

„Ako znamo da se moramo klimatski prilagoditi što prije, ovdje nam stručnjaci govore što napraviti i kojim putem ići. Mi se pripremamo za nacionalni plan oporavka i otpornosti upravo u sferi turizma“, kazala je gradonačelnica.

Međunarodni skup otvorila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

„Temelje u termalnim izvorima imamo, ali da bi se to razvijalo potrebno je kontinuirano ulagati i u infrastrukturu. U prilog tome govori da se gradi Spinalni centar“, rekla je Zagorec. Najavila je daljnju podršku Varaždinske županije kako bi se Varaždinske Toplice pozicionirale kao moderni europski lječilišni centar.