Praznik cvijeća u Splitu, stižu brojni floristi, ali i mnoštvo turista

SPLIT, 16. ožujka 2023. (Hina) - Tradicionalni Praznik cvijeća ove će se godine u Splitu otvoriti u ponedjeljak, a održavat će se sljedećeg tjedna u Dioklecijanovim podrumima, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare. 

Na toj međunarodnoj manifestaciji sudjelovat će dizajneri cvijeća i floristi iz Italije, Španjolske, Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Aranžirat će podrume Dioklecijanove palače, a sve će aktivnosti voditi predsjednik međunarodne organizacije cvjećara Florint Simon Ogrizek.

Tijekom tjedna održat će se nekoliko tematskih večeri, predstavit će se razni obrti, održat će se revija frizura te dvije večeri modne revije dizajnera iz Splitsko-dalmatinske županije.

Najavljena je i edukativna prezentacija za cvjećare s temom Uskrsa, koju će održati europski floristi, te Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore. Na njihovu panelu "Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj – sadašnjost i budućnost" raspravljat će se o stanju u toj struci.

Na Rivi će biti humanitarna prodaja cvijeća koje će prodavati cvjećari iz Siska, Petrinje, Gline i Topuskog pa Splićani i njihovi gosti kupnjom sadnica mogu pomoći proizvođačima cvijeća s potresom pogođenih područja.

Osim toga, na Rivi će se održati i Sajam domaćih proizvoda "Handmade" na kojem će sudjelovati OPG-ovi, pčelari te proizvođači meda i domaće radinosti, prirodne kozmetike i ljekovitog bilja. Grad će se urediti novim cvjetnim gredicama.

Predsjednik Udruženja obrtnika Splita Vilim Bujević podsjetio je kako je prošle godine bilo veliko zanimanje za Praznik cvijeća, a ove će godine, istaknuo je, građani i posjetitelji dobiti još više jer im dolaze kolege iz pet zemalja. U to se vrijeme, dodao je, očekuje i veliki broj turista, koje je pozvao da zajedno s građanima dođu na Praznik cvijeća jer će sve biti otvoreno.

Da je već sada mnogo gostiju u Splitu, potvrdila je direktorica gradske Turističke zajednice Alijana Vukšić, koja je rekla da im treba dati dodatne sadržaje te da je Split prepoznat kao grad cvijeća.

Praznik cvijeća u Splitu naviješta proljeće i dolazak turističke sezone, a završit će 26. ožujka.