Prekrasno: U Supetru postavljena skulptura Plemenita periska, visoka dva i pol metra!

Plemenita periska naziv je skulpture visoke 250 centimetara postavljene na supetarskom gradskom kupalištu Vučica radi podizanja svijesti o ugroženosti ove vrste u Jadranskom moru, priopćeno je u utorak iz Grad Supetra.

Autor skulpture izrađene od bijelog bračkog kamena je akademski kipar Dragoslav  Dragičević.

Ova vrsta, kako se upozorava, suočava se s kritičnom ugroženošću u cijelom Mediteranu.

“Unatoč tome što je strogo zaštićena, trenutno ne postoji učinkovita metoda za sprječavanje njihova izumiranja i zaustavljanje širenja zaraze koja ih pogađa,” navodi se u priopćenju. 

Napominje se kako je njihovo preživljavanje postalo  ozbiljno pitanje zaštite okoliša i zahtijeva hitne napore u istraživanju i zaštiti kako bi se spriječio daljnji pad njihovih populacija.

Obrazlaže se kako ova skulptura može postati simbol, mjesto okupljanja i platforma za edukaciju o važnosti očuvanja morskog ekosustava.

Ovaj projekt potiče lokalnu zajednicu i njihove goste na angažman u očuvanju okoliša.

Izabrana pozicija za postavljanje skulpture vidljiva je iz grada Supetra, s mora, trajekta i šetnice uz obalu, te čini skulpturu periske nezaobilaznim dijelom krajolika.

Suradnja s umjetnicima, školama i organizacijama za zaštitu okoliša može biti ključna za uspjeh ovakve inicijative i daljnje dizanje svijesti o važnosti zaštite mora. Pokraj periske Grad Supetar će izgraditi dječji park i mjesto okupljanja za djecu i mlade s morskom tematikom i edukacijskim tablama, izvijestii su iz Grada Supetra..

Plemenita periska (lat. Pinna nobilis) najveći je školjkaš Mediterana koji nastanjuje Jadransko more na dubinama od dva do 30 metara. Može doseći duljinu do 120 centimetara te ima ulogu filtriranja mora. Na njenim je ljušturama stanište brojnih drugih morskih vrsta i to je čini važnim dijelom ekosustava.

Autor skulpture Dragoslav Dragičević rođen je 1988. u Supetru na Braču. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za svoj rad dobio je nekoliko priznanja i nagrada uključujući Rektorovu nagradu za posebna postignuća kao i Nagrada splitskog salona. Radovi mu se nalaze u fundusima više galerija i muzeja u Hrvatskoj te ima više postavljenih skulptura na javnim mjestima.