Šesti zagrebački Festival svjetla od 20. do 24. ožujka

Šesti Festival svjetla Zagreb, kao uvod u proljetni dio turističke godine u glavnom hrvatskom gradu, održat će se od 20. do 24. ožujka, najavili su u srijedu iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), koja organizira tu manifestaciju, a posjetitelji će tijekom peta dana trajanja Festivala moći obići 29 atrakcije na 24 lokacije.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld u srijedu je na konferenciji za novinare kazala kako je Festival svjetla Zagreb, koji TZGZ organizira od 2017. prilika da se istraže novi dijelovi grada koji su uključeni u ovogodišnji program kao i da se povežemo s drugim gradovima i zemljama, s obzirom da Festival ima međunarodni karakter. Tako je ostvarena suradnja s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenika, navela je Bienenfeld.

Ovogodišnji Festival, kako je rekla, osim čarolije svjetlosnih instalacija, šalje i poruku o važnosti očuvanja prirode i održivosti. Naime, kroz suradnju s World Wide Fund for Nature (WWF) Adria poseba pažnja se skreće na zaštitu prirode, odgovornost prema okolišu i budućim generacijama. 

Festival svjetla, kako je rečeno, pridružit će se globalnom događaju Sat za planet Zemlju pa će tako u subotu, 23. ožujka, u 20.30 sati biti na 15 minuta ugašena svjetla na svim festivalskim lokacijama.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako se Festival svjetla Zagreb prometnuo u jedan u nizu uspješnih kulturnih i turističkih aduta Grada Zagreba koji iz godine u godinu privlači sve više umjetnika. Festival svjetla daje važan doprinos razvoju Zagreba kao cjelogodišnje turističke destinacije, rekao je Tomašević, pozvavši građane da ga obiđu.

Na konferenciji za novinare je rečeno kako kao i svaki puta, uz Hrvatsku, TZGZ provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, a postavljeni su i promotivni panoi na dolaznom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman.

Iz TZGZ-a su podsjetili da je Festival svjetla Zagreb uvršten u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od prvog izdanja 2017. čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i drugi. Otvorenje Festivala je u srijedu, 20. ožujka, u 19 sati na Trgu Marka Marulića.

Na sve lokacije festivala ulaz je besplatan, a bit će otvorene svaki dan od 18 do 23 sata.