Teslina svjetlosna simfonija: Tesla – Power of Lights u Gospiću

GOSPIĆ, 3. srpnja 2023. (Hina) - Nadajmo se da će i ove godine, barem jednom munjom na večernjem nebu, prošaranom prekrasnim svjetlosnim instalacijama, svevremenski genije Nikola Tesla pozdraviti svoj kraj i mnogobrojne posjetitelje, koji će se okupiti od 8. do 10. srpnja, kako bi obilježili 167. godišnjicu njegovog rođenja. 

U organizaciji Grada Gospića i Turističke zajednice grada Gospića, održat će se mnogo raznovrsnih, vrlo atraktivnih događanja; umjetničkih, sportskih, glazbenih, kao i dječjih.

Program Tesla – Power of Lights, samo je dio cjelomjesečnih događanja koji će zasigurno privući mnoge posjetitelje, bilo da samo prolaze ovim prekrasnim krajem, ili odabiru atraktivnu Liku za svoj godišnji odmor u zelenilu, na ugodnim temperaturama.

Program započinje 8. srpnja (subota) u večernjim satima, kreativnom predstavom za djecu Krijesnice. 

Iako namijenjena najmlađima nikoga neće ostaviti ravnodušnim, jer maleni umjetnici poigrat će se sa svjetlosnim efektima na tlu i u zraku.

Nakon umjetničkog uvoda, kostimirani ''Nikola Tesla'' povest će posjetitelje u šetnju Gospićem te ih upoznati s njegovim životom i radom.

Šetnja je tek uvertira u zanimljivu večer, koja se nastavlja nastupom/radionicom Poi – Nakon njih, kao zagrijavanje se priprema mlada gospićka nada elektronske glazbe Mak Kolić, a atmosferu će svojim izvedbama dovesti do usijanja  Andrologic aka Fabric of Dreams, u atriju gospićkog KIC-a (besplatan koncert). Andralogic savršeno kombinira beatove i već godinama surađuje s mnogim jakim svjetskim imenima elektronike. 

Nedjelja, 9. srpnja, kao stvorena je za druženje s prijateljima i obitelji, a radi li se o boravku na svježem zraku vrijednost je još veća. Od 19 sati starta 4. izdanje utrke Lika Night Run, uz vodstvo Atletskog kluba Velebit, a prije nje djeca će odmjeriti snage na dječjoj utrci.

Od 21.30 pozornicu na otvorenom preuzima grupa Dalmatino, koja će vam zapjevati ''Dvi, tri riči'', pozvati vas da s njima potražite “Zvizdu Danicu” i sve zaraziti svojom ljubavlju prema dalmatinskoj glazbi.

No, da ne bi sve ostalo samo na glazbi, koncert će pratiti i interaktivna igra svjetla (laserska harfa, labirint, laser show) i tako na jedinstven način zaokružiti kompletan doživljaj. 

Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu domaćin je trećeg dana manifestacije, 10. srpnja, u ponedjeljak, kada je i ulaz za posjetitelje besplatan.

Od raznolikog sadržaja izdvajamo okrugli stol na temu: ''Tesla – čovjek ljudskih osobina'', a vješti u biljaru sigurno će se okušati u karambol biljaru s Teslom, s početkom u 16 sati.

Večernji program zahuktava se od 21 h glazbeno-scenskom predstavom Janeza Dovža, predstavnika Nikola Tesla networka. 

Ljubitelji kazališta moći će odabrati prave poslastice: 

12. srpnja na rasporedu je predstava Teatra Kerekeš, 13. srpnja na pozornicu stiže Pero Juričić sa svojom predstavom, 19. srpnja može se pogledati kazališna predstava Teatra Lectirum, a umjetnički četverolist zatvara 25. srpnja Teatar Planet Art. 

No, ljeto u Lici traje čitav mjesec, pa izdvajamo još neka od događanja koja svakako vrijedi posjetiti.

Grupa Vatra svojim će hitovima sve zagrijati 15. srpnja, a 20. srpnja od 17 kreće noćni uspon na Visočicu. 

U koncertima grupe Latino i Slavonskih Lola Gospićani će guštati 22. srpnja, a već sljedećeg jutra, 23. srpnja zagrijat će se ljubitelji bicikliranja na uvijek veseloj biciklijadi.

Svega nekoliko dana prije kraja mjeseca, 28. srpnja stiže prava glazbena poslastica – grupa Urban&4 koja će s prisutnima podijeliti svoju ljubav i posvećenost prema glazbi. 

Ulaznice za koncerte Urban&4 i grupe Vatra mogu se kupiti u gospićkom KIC-u, a svi ostali programi su besplatni. 

Više informacija o programu pogledajte na: 

https://visitgospic.com/