Turistička zajednica Zagreba: Predstavljamo Artupunkturu 2023. godine

Artupunktura u svom trećem izdanju tijekom listopada i studenoga 2023. nastavlja misiju dovođenja umjetnosti u javne prostore, zajednice i različite dijelove prirodnih, urbanih i kulturnih ekosustava u Zagrebu.

Podsjetimo, prva je Artupunktura održana 2021. godine, na inicijativu i u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Provedena je u suradnji s brojnim inicijativama koje su nadahnule svojim umjetničkim projektima i akcijama u javnom urbanom prostoru i zajednici. 

Druga, prošlogodišnja Artupunktura, 2022. godine, sazrela je u svojoj društvenoj ulozi bavljenja odnosom umjetnosti, grada i svakodnevnog života.

No, ove, 2023. godine, Artupunktura intenzivnije artikulira i započinje svoju ulogu koja je usmjerena novim vizijama i gradskom ekosustavu. Prelazak na zreliju koncepciju, mapiranje i komunikaciju temelji se na vrhunskoj umjetničkoj tradiciji novih progresivnih tendencija i globalno relevantnih umjetničkih pokreta nastalih u Zagrebu u proteklih sto godina: od avangarde i eksperimenata u svim umjetničkim medijima i umjetnosti, do novih suvremenih, radikalnih i društvenih umjetničkih praksi, performansa i akcija. 

Tako je Artupunktura i ove godine mjesto susreta niza događanja i projekata koje vode različite organizacije i kolektivi i u kojima sudjeluju brojni umjetnici u različitim mjestima u zajednicama i prirodi u svim dijelovima Zagreba.

Artupunktura vraća Zagreb kao konzistentnu i društveno angažiranu točku na kartu svijeta, točku koja služi kao globalna i lokalna suradnička, izlagačka i izvedbena platforma za eksperimentalne, diskurzivne, ekološke i društveno angažirane umjetničke projekte. 

Stoga, ne zaboravite: pratite nas kroz umjetnost i tendencije koje pokreću društvene i ekološke procese, izazivaju neočekivane reakcije i daju nove provokativne umjetničke vizije i nadahnuća!

Otvorenje Artupunkture

U Prolazu Tomislava Gotovca (Prolaz neboder), 12. listopada. 

Artupunktura 2023. otvara se inicijativom i akcijom u samom središtu Zagreba kako bi se uredio i oživio Prolaz neboder simboličkom akcijom preimenovanja u Prolaz Tomislava Gotovca.

U Prolazu će se odvijati i niz drugih umjetničkih događanja te forum o suvremenoj umjetnosti kao djelu svakodnevnog života.

Prolaz se nalazi u samom središtu grada, na početku Ilice uz središnji Trg bana Josipa Jelačića i objedinjuje nekoliko blokova zgrada.

Na tim, ali i na mnogim drugim lokacijama Zagreba i Medvednice Gotovac je, kao pionir svjetskog performansa, od '60-ih godina pa do kraja života izveo niz akcija, između ostalih glasoviti performans Zagreb, volim te!.

Ovom bi se gestom aktualizirao diskurs akcionizama i važnost djelovanja umjetnosti u javnom prostoru, zajednici i društvu, što je jedan od značajnih identiteta suvremene umjetnosti grada Zagreba.

Detaljan program ovog čudesnog događaja koji će Zagreb ponovno vratiti u središte europskog kulturnog događanja, ali i šire, možete pročitati na sljedećem linku:

https://www.artupunktura.hr/hr/

I zato ne oklijevajte, ne čekajte, već dođite i pridružite nam se na Artupunkturi 2023.!