U Kopačkome ritu otvoren Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš

KOPAČKI RIT, 5. svibnja 2022. (Hina) - Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u Parku prirode Kopačkome ritu, čija je obnova i izgradnja vrijedna 61 milijun kuna, od kojih je 48,8 milijuna sufinancirano iz europskih fondova, otvoren je službeno u četvrtak u sklopu završne konferencije projekta.

Riječi je o prenamijeni dvorca Tikveš u Prezentacijsko-edukacijski centar, pri čemu su obnovljeni objekti novog dvorca, aneks novog dvorca i ladanjska vila.

Dvorac su izgradili članovi obitelji Habsburg, njime se u SFRJ koristio jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, a odlukom Sabora iz 1999. predan je na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu koja je u obnovu uložila 7,7 milijuna kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je da se iz Fonda Europske unije za razdoblje od 2014.do 2020. u kulturnu i prirodnu baštinu diljem Hrvatske uložilo više od dvije milijarde kuna.

Za prirodnu baštinu raspisana su četiri različita poziva kroz koja je realizirano više od 80 milijuna kuna za prirodnu baštinu i unaprjeđenje sadržaja Kopačkog rita, rekla je ministrica Tramišak, dodajući kako projekt Tikveš ima najveću vrijednost.

Istaknula je da će nova atrakcijska osnova sigurno privlačiti veliki broj posjetitelja u Kopački rit i Osječko-baranjsku županiju te kako održivost i očuvanje raznolikosti prirodne i kulturne baštine i njezino korištenje radi razvoja turizma, posebno u Slavoniji i na kontinentu, ima veliko značenje.

Da se na turizmu radi vrlo intenzivno, podsjetio je župan Ivan Anušić, ističući da je turistička ponuda vezana uglavnom za Baranju i Park prirode Kopački rit.

To je nadogradnja onoga što smo do sada radili i uskoro bismo mogli postati atraktivna i jaka, dobro organizirana, s kvalitetnom ponudom, kontinentalna turistička destinacija, istaknuo je Anušić i najavio obnovu dvoraca i u Našicama i Bilju.

Osim za edukativne i prezentacijske svrhe, taj će centar, rekao je ravnatelj Parka prirode Kopačkoga rita Ivo Bašić, pomoći razvoju lokalne zajednice kroz turističke djelatnosti.

Stručni vodič Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš Nataša Ciprijanović istaknula je da će se posjetitelji moći upoznati s prirodnom baštinom budući da je naglasak na njoj, te s povijesnim događajima.

Kompleks koji je služio kao rezidencijalno lovačko sjedište zatvorenog tipa bio je namijenjen vladarima, gostima dvora i drugim uvaženim gostima, podsjetila je Ciprijanović, dodajući da će sada služiti zaštiti prirode na tom zaštićenom području.