Akcija proljetnog čišćenja otpada na Medvednici

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u subotu je sudjelovao u tradicionalnoj velikoj proljetnoj akciji čišćenja otpada u Parku prirode Medvednica, te poručio da je odgovorno postupanje s otpadom dužnost svakog građanina, a ovakvim akcijama se podiže svijest o tome. 

“Odgovorno postupanje s otpadom koji stvara, dužnost je svakog građana, a jedinice lokalne samouprave su im obvezne za to osigurati uvjete. Ovakvim akcijama podižemo svijest o važnosti brige za okoliš i očuvanju bioraznolikosti”, istaknuo je ministar Habijan.

Pozvao je građane da iskoriste lijepo vrijeme koje nam dolazi boravkom u parkovima prirode, ali da ne ostavljaju otpad iza sebe.

Ove godine akcija čišćenja provedena je na lokacijama u istočnom dijelu Parka prirode Medvednica, duž potoka Kašina i Vukov dol, te duž županijske ceste prema Pili, od Horvatovih stuba do Rakovih nogu, izvijestio je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Uz građane i ministra Habijana, u akciji su sudjelovali predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskog šumarskog društva, Općine Stubičke Toplice i nadležni za održavanje Parka prirode.

Odbačeni otpad može se prijaviti putem aplikacije 

Iz Ministarstvo podsjećaju da su, u sklopu Informacijskog sustava gospodarenja otpadom, izradili aplikaciju Evidencija lokacija odbačenog otpada (ELOO), koja je dostupna javnosti, a cilj je građanima omogućiti prijavu odbačenog otpada a jedinicama lokalne samouprave i njihovim komunalnim redarima vođenje evidencije o lokacijama odbačenog otpada.

Od 2019. do danas je u sustav ELOO prijavljeno preko 14.000 lokacija odbačenog otpada. Na gotovo 11.600 (83 posto) lokacija komunalni redar je izašao na teren i potvrdio da je lokacija zaista onečišćena otpadom. Otpad je uklonjen s gotovo 3000 lokacija.

Na području Medvednice prijavljene su 82 lokacije odbačenog otpada, glavni razlog je velika prisutnost ljudi i blizina velikog grada.

U Hrvatskoj je evidentirano 454 reciklažnih dvorišta, od čega 265 stacionarnih i 189 mobilnih. Od 2016. do 2023. izgrađena su 373 reciklažna dvorišta financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te putem EU fondova.

Velika proljetna akcija čišćenja otpada u Parku prirode Medvednica održana je u povodu Svjetskog dana šuma, 21. ožujka i Svjetskog dana voda, 22. ožujka, u organizaciji Javne ustanove Parka.