Berlinski Zoo oplakuje smrt plamenca Inga, za kojega se vjeruje da je imao 75 godina

Uginuo je plamenac Ingo, za kojega se vjeruje da je bio najstariji stanovnik berlinskoga Zoološkog vrta, objavila je ta institucija.

“Plamenac Ingo uginuo je u 75. godini”, objavio je u srijedu navečer zoološki vrt na Instagramu. “Ružičasti flamingo živio je u Berlinu od 1955. – prava legenda!”

Mnoge je korisnike Instagrama ražalostila ta vijest pa su ispod objave zoološkog vrta objavili mnoštvo poruka sućuti i uplakanih smajlića.

Natpis na prstenu oko Ingove noge, otkriven prije nekoliko godina, pokazuje da je ptica na svijet došla u Kairu 23. lipnja 1948.

To bi značilo da je Ingo bio stariji i od gorile Fatoua iz istoga zoološkog vrta, koji se okotio 1957.

Nije u potpunosti sigurno znači li spomenuti datum ujedno i dan kada se Ingo izglegao s obzirom na to da ostali dokumenti koji bi to mogli potvrditi nisu sačuvani.

Plamenci u divljini u prosjeku dožive oko 30 godina.

Po podacima Berlinskoga zoološkog vrta njegovo je osoblje bilo prvo u Njemačkoj koje je uzgajalo čileanske i ružičaste plamence još od ranih šezdesetih prošlog stoljeća.

Zoo je objavio kako je Ingo vjerojatno imao i potomke, no nisu sačuvani podaci koji bi to potvrdili.

Kako je Ingo uspio preživjeti toliko dugo?

Čuvar zoološkog vrta Thomas Lenzner jednom je objasnio da je to djelomično zbog izostanka prirodnih grabežljivaca u zoološkom vrtu, kao i zbog visokokvalitetne veterinarske skrbi i optimizirane hrane koja je sadržavala i određena bojila (karotenoide), zahvaljujući kojima je Ingo imao nježno ružičastu boju perja.

Lenzner je kazao da je Ingo zbog poodmakle životne dobi ponekad trebao malo odmora od svojih sustanara i da je malo šepao.