Brazilska boa na svijet donijela mlade partenogenezom

Fakultet u Portsmouthu u Velikoj Britaniji objavio je da je u vivariju u tom gradu na svijet došlo 14 mladih zmija brazilske boe što je iznimno rijedak primjer partenogeneze, prirodnog oblika nespolnog razmnožavanja u kojem se embriji razvijaju bez oplodnje

Pojava 14 beba zmija u vivariju brazilske dugine boe imena Ronaldo bila je iznenađujuća iz dva razloga, pojašnjava Guardian.

Prvi je taj što je osoblje Sveučilišta u Portsmouthu mislilo da je Ronaldo mužjak, a drugi da nije bio u kontaktu s drugim zmijama najmanje devet godina.

Partenogeneza je uobičajena kod biljaka i nekih životinja, ali vjeruje se da je ovo tek treća pojava koja je dokumentirana u zatočeništvu brazilske dugine boe bilo gdje u svijetu.

Studentica je otkrila 14 zmijica tijekom rutinske provjere Ronaldova vivarija.

“Prvo smo mislili da je pogriješila. Nismo mogli vjerovati svojim očima”, rekla je tehničarka za njegu životinja Amanda McLeod.

Specijalist za gmazove Pete Quinlan, koji vodi brigu o Ronaldu posljednjih devet godina, bio je jednako šokiran.

“Uzgajam zmije već 50 godina i nikada nisam ovome svjedočio. Bebe su zapravo klonovi svoje majke iako su njihove oznake malo drugačije. Ronaldo je izgledao nešto deblje nego inače, kao da je pojeo veliki obrok. Nismo niti na trenutak pomislili da je on, ili bolje reći ona, trudna”, rekao je.

Prema Dudley Zoo-u, većina boa rađa oko 12 do 15 mladih, iako su zabilježena legla od 35 jedinki.

Mlade zmije obično dolaze na svijet oko šestog mjeseca nakon parenja, a pri rođenju su dugačke od 38 do 50 centimetara, dok u prvoj godini dosegnu 1,2 metra.