Divlji konji vraćaju se u stepu Kazahstana nakon 200 godina

Divlji konji, poznatiji kao konji Przewalskog, vratili su se u stepe Kazahstana nakon gotovo 200 godina, u sklopu ambicioznog plana povratka posljednjih divljih konja na svijetu u izvorna staništa.

Ugroženi konji pješčano-smeđe boje nekoć su lutali središnjom Azijom. Ime su dobili po ruskom geografu Nikolaju Przewalskom koji ih je opisao krajem 19. stoljeća, a dotad je već njihov areal bio sveden na samo jedan dio zapadne Mongolije.

Praški zoološki vrt, koji vodi registar ove vrste, namjerava ih početi vraćati u Altin Dalu, ili Zlatnu stepu, regiju središnjeg Kazahstana, golemo područje travnjaka i močvara koje se proteže preko oko 7000 četvornih kilometara.

Početkom lipnja stigla je prva grupa od sedam konja. Još 40-ak planirano je u sljedećih pet godina.

“Ovo su prvi divlji konji koji su dotakli tlo stepa središnjeg Kazahstana u nekoliko stotina godina”, rekao je ravnatelj praškog zoološkog vrta Miroslav Bobek.

“Još je dug put pred nama, no ovo je bio povijesni trenutak“, zadovoljan je Bobek.

Zrakoplovi češke vojske prevezli su konje, jednog pastuha i šest kobila, letovima iz Praga i Berlina u kazahstanski grad Arkalik, odakle su putovali sedam sati kamionom u pratnji čuvara zoološkog vrta.

Konji će ostati u ograđenom prostoru za aklimatizaciju godinu dana kako bi naučili pronaći vodu i hranu tijekom oštrih stepskih zima.

Konji Przewalskog iščezli su iz divljine do kraja 1960-ih, ali ih je ostalo u vlasništvu ljudi. Već su ponovno uvedeni u Kinu i zapadnu Mongoliju, gdje im je sada populacija 850.

U Kazahstanu se ponovno uvode kao radi očuvanja bioraznolikosti. Naime, ovi konji jedu široku paletu trava, a zauzvrat šire sjeme.

“Vrlo je važno imati ove divlje konje”, uvjerava Albert Salemgarejev, vodeći stručnjak Udruge za očuvanje bioraznolikosti u Kazahstanu.