Dokumentarac: Krka, kraljevstvo cvijeća, o raznolikosti biljnog svijeta NP Krka

Bogata raznolikost biljnog svijeta Nacionalnog parka ''Krka'', na čijem području raste oko 1200 različitih biljnih vrsta i podvrsta, a endemične biljke čine 3,47 posto flore Parka, predstavljena je u novom dokumentarno filmu 'Krka, kraljevstvo cvijeća'.

Film je nastavak edukativno-dokumentarnog serijala o bioraznolikosti NP ”Krka”, priopćeno je u petak iz NP-a.

Nacionalni park ”Krka” privlači posjetitelje svojim čuvenim slapovima i kristalno čistim vodama rijeke Krke, a novi dokumentarac, u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea i produkciji Dinaric Hub Production, otkriva bogatstvo i raznolikost biljnoga svijeta u Parku, dodaje se.

”Film u krupnim kadrovima donosi boje i kontraste i anatomiju cvijeća, koja nam često promakne kada promatramo širu, pejsažnu sliku, a upravo je biljni svijet ono što daje osobitost krškom krajoliku rijeke Krke. Dokumentarni filmovi u kojima je predstavljen biljni i životinjski svijet Parka, na koje se nadovezuje i ovaj film o biljnome svijetu, dio su redovitih godišnjih monitoringa i edukativni pristup predstavljanju bogate prirodne baštine široj javnosti”, rekla je Gordana Goreta, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi ”Nacionalni park Krka”.

U Parku 22 vrste orhideja, uključujući pet endemičnih vrsta

Nacionalni park ”Krka” smješten je na razmeđu kontinentalne i mediteranske klime.

Na njegovom području raste čak 1197 različitih biljnih vrsta i podvrsta koje naseljavaju različita staništa unutar njegovih granica. Porječje rijeke Krke oaza je raznolikosti, sa 115 različitih biljnih porodica i 481 rodom, navode iz NP-a.

Posebna vrijednost NP ”Krka” jesu njegove endemične biljke, koje čine 3,47 posto flore. Veliki broj tih endema pripada ilirsko-jadranskim endemima, a čak deset vrsta spada u kategoriju stenoendema, što znači da ih možemo pronaći samo unutar granica Hrvatske.

U Parku se može naći čak 22 vrste orhideja, uključujući pet endemičnih vrsta iz roda kokica ili pčelica (Ophrys), od kojih su četiri stenoendemi.

Nacionalni park ”Krka” dom je i nekim rijetkim i strogo zaštićenim biljnim vrstama, poput višesjemena žabočuna, koji je u Parku pronađen samo na jednom lokalitetu, ističu iz NP-a.

Film ”Krka, kraljevstvo cvijeća” možete pogledati OVDJE: