Hrvatske šume: Posadite biljku u svom vrtu za zeleniji okoliš

"Marimo zajedno: Za biljni svijet!" je novi izazov Hrvatskih šuma kojim, putem društvenih mreža, potiču građane na sadnju biljaka u svom vrtu kako bi doprinijeli obnovi prirode, očuvanju okoliša, ali i prevenciji požara.

Očuvanje šuma u ljetnim mjesecima od posebne je važnosti zbog najvećeg rizika od požara, a stručnjaci ističu kako je za njih čak 90 posto glavni uzrok ljudski faktor, priopćile su Hrvatske šume.

U drugom od četiri izazova, nazvanom ”Marimo zajedno: Za biljni svijet!“, građane se potiče na sadnju biljaka kod kuće ili u vrtu kako bi doprinijeli obnovi prirode i očuvanju okoliša.

Nakon izvršenja izazova, za sudjelovanje je potrebno fotografiju ili videosadržaj poslati porukom na društvene mreže Hrvatskih šuma. Krajnji rok za sudjelovanje u svim izazovima je 11. srpnja 2024. godine.

Svrha kampanje je osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

O zaštiti šuma od požara brine se cijele godine, a osim suradnje s građanima, koriste se i alati poput videonadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija.

Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, potrebno je svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad baciti u smeće te uvijek ugasiti i zadnji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. U slučaju vatre ili dima, važno je čim prije nazvati 193 ili 112, upozoravaju iz Hrvatskih šuma.