Izložba podvodne fotografije u povodu 140. godišnjice otkrića Modre špilje

Povodom 140. godišnjice otkrića Modre špilje, u bivšem vojnom tunelu „Gatula“ na Biševu otvorena izložba podvodne fotografije "Ispod mora, ispod zemlje".

Izložba je postavljena u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a prikazuje prizore podmorja viđene očima fotografa Dalibora Andresa, Danijela Frke, Ivana Grgića, Damira Zuruba, Marjana Radovića, Srđana Vrančića i Božidara Vukičevića, navodi se u priopćenju.

Riječ je o najboljim podvodnim fotografijama koje su mahom osvajale prva mjesta na svjetskim natjecanjima.

Izložbom smo željeli pokazati kako turizam treba biti nešto što oplemenjuje našu prirodu, kulturu i nasljeđe. Također, želimo se pokloniti našoj prirodnoj baštini i poželjeti dobrodošlicu svima koji žele otkriti suštinu Dalmacije, kazala je direktorica splitsko-dalmatinske Turističke zajednice Ivana Vladović koja je zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnicom Komiže Tonkom Ivčević otvorila izložbu.

Profesor emeritus, pjesnik i moreplovac Joško Božanić se okupljenima obratio recitacijom na komiškom dijalektu. Uslijedila je veslačka regata od Komiže do uvale Mezoporat na Biševu.

Modru špilju otkrio je bečki slikar Eugen Baron Ransonnet 1884. godine tijekom svoje ronilačke ekspedicije. Njegovo otkriće označilo je početak turizma u Dalmaciji. Od 1951. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode, a karakterizira ju svjetlosni fenomen koji stijenama i morskom dnu daje nebesko plavu boju.