Kralj novozelandskih Maora želi da kitovi dobiju ljudska prava

Kralj novozelandskih Maora pozvao je u četvrtak da se kitovima daju temeljna ljudska prava kako bi se zaštitila ta ranjiva vrsta.

Kralj Tuheitia Paki rekao je da bi veličanstveni morski sisavci trebali imati temeljna ljudska prava kao što je pravo na zdrav okoliš kako bi se omogućila obnova njihove populacije.

“Zvuk pjesme naših predaka je oslabio, a stanište je ugroženo. Zato moramo odmah djelovati”, rekao je Tuheitia u rijetkom javnom istupu. 

Novi Zeland je 2017. godine donio zakon kojim je dao pravnu osobnost planini Taranaki i rijeci Whanganui koje su važne Maorima, domorodačkom stanovništvu koje čini oko 17 posto populacije Novog Zelanda, odnosno ima ih oko 900.000.

Tuheitia smatra da bi davanje istog statusa kitovima djelovalo kao “plašt zaštite”. 

Oglasio se zajedno s visokim poglavicom susjednih Cookovih otoka, Travelom Touom Arikijem.

Zagovaraju da se domorodačko znanje kombinira sa znanošću kako bi se osigurao “više holistički pristup” očuvanju kitova.

“Kitovi igraju vitalnu ulogu za zdravlje našeg cijelog oceanskog ekosustava”, rekao je Travel Tou Ariki. “Moramo hitno djelovati kako bismo zaštitili ova veličanstvena stvorenja prije nego što bude prekasno”, dodao je. 

Plavetni kitovi mogu narasti do 30,5 metara i težiti do 200 tona. 

No veličina im ne pruža zaštitu. Šest od 13 velikih vrsta kitova je ugroženo ili ranjivo, prema WWF-u, svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode.