Lufthansa želi odštetu od prosvjednika Posljednje generacije zbog pomaknutih letova

FRANKFURT, 31. srpnja 2023. (Hina/dpa) - Njemačka Lufthansa planira zatražiti odštetu od skupine klimatskih aktivista, Posljednje generacije, zbog prosvjeda koji su poremetili letove u nekoliko njemačkih zračnih luka ranije ovog mjeseca.

Glasnogovornica je kazala da tvrtka planira tražiti odštetu u ime svih zračnih prijevoznika u grupi, koja uključuje njemačku Lufthansu, kao i Austrian Airlines, Swiss Airlines, Brussels Airlines i Eurowings.

Aktivisti za klimu koji žele istaknuti važnost utjecaja zračnog prometa na zagađenje zalijepili su se za pistu u zračnim lukama u Dusseldorfu i Hamburgu 13. srpnja.

Aktivistička skupina prethodno je organizirala sličan prosvjed u berlinskoj zračnoj luci u studenom.

Zbog tih prosvjeda brojni letovi su otkazani ili im je promijenjena ruta.

Eurowings, niskobudžetna kompanija u vlasništvu Lufthanse, krivi prosvjede za otkazivanje 55 letova.

Lufthansa nije odmah komentirala koliko će novca kompanija tražiti kao odštetu. Stručnjak za zrakoplovstvo Gerald Wissel rekao je za novine Rheinische Post da bi se moglo raditi i o milijunima eura.

Zračna luka Dusseldorf također je rekla da namjerava podnijeti vlastita potraživanja protiv Posljednje generacije.

Avioprijevoznici Condor i Tuifly rekli su da razmatraju svoje zahtjeve, ali u ponedjeljak nisu komentirali namjeravaju li podnijeti tužbu.

Članovi aktivističke skupine koji su uhićeni u zračnim lukama i dalje su pod policijskom istragom i također se suočavaju s mogućim građanskim parnicama za naknadu štete.