Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale…

Stotine volontera s cjedilima i lopatama prebiru po pješčanim plažama u španjolskoj sjeverozapadnoj regiji Galiciji u ponedjeljak, nakon što su milijuni plastičnih peleta naplavili njezinu obalu, što je izazvalo zabrinutost i političke igre svaljivanja krivnje.

Peleti

Peleti, plastične kuglice koje se koriste u proizvodnji svakodnevnih predmeta od boca vode do vrećica za kupnju povećavaju problem plastike koja ulazi u svjetske oceane i rijeke.

Milijuni izbačeni u Španjolsku potječu iz najmanje jednog kontejnera koji je prošlog mjeseca pao s Toconaoa – broda registriranog u Liberiji koji je unajmio brodarski div Maersk – s obale susjednog Portugala, rekao je proizvođač peleta Bedeko Europe u priopćenju.

Prizori stanovnika koji priručnim alatima čiste plaže oživjeli su sjećanja na najgoru ekološku katastrofu u Galiciji, izlijevanje 63. 000 tona ulja za loženje 2002. godine zbog čega su se morala zatvoriti najbogatija španjolska ribolovna područja.

Procjenjuje se da deset milijardi plastičnih kuglica svake godine kontaminira morske ekosustave, pokazalo je izvješće Pew Charitable Trusts iz 2020.

Grupa za zaštitu okoliša Ecologistas en Accion osudila je “neaktivnost regionalne vlade dva tjedna nakon otkrivanja izlijevanja” i u izjavi od petka rekla da će podnijeti tužbu protiv ekološkog zločina protiv Toucan Maritimea, nizozemskog vlasnika broda.