Najveći svjetski leteći laboratorij dolazi u Aziju u misiju protiv zagađenja zraka

NASA je započela seriju maratonskih letova u Aziji s najvećim svjetskim letećim laboratorijem, u ambicioznoj misiji poboljšanja modela koji pomažu u predviđanju i borbi protiv onečišćenja zraka.

Milijuni smrti svake godine povezani su s onečišćenjem zraka, a poboljšanje sposobnosti identifikacije izvora i ponašanja može dovesti do preciznijih sustava upozorenja za javnost.

Počevši ovog tjedna na Filipinima, DC-8 američke agencije leti do osam sati u komadu – ponekad samo 15 metara od tla – kako bi skupio čestice zraka za proučavanje.

“Možemo pružiti izravna mjerenja količine onečišćenja koje dolazi iz različitih izvora. A to je jedan od primarnih inputa za modele predviđanja kvalitete zraka”, rekao je Barry Lefer iz NASA-e novinarima u četvrtak u međunarodnoj zračnoj luci Clark, oko 80 kilometara sjeverno od Manile.

Predviđanje kvalitete zraka oslanja se na očitanja sa zemaljskih stanica kao i sa satelita, ali obje metode su ograničene u svojoj sposobnosti da vide kako se zagađivači šire u zraku, kažu stručnjaci.

Očitavanja iz zrakoplova mogu pomoći popuniti tu prazninu, poboljšati tumačenje satelitskih podataka i dovesti do točnijih modela.

Kombinacija očitanja iz zraka, svemira i tla neophodna je za politike “u vezi s javnim zdravljem, u vezi s industrijskom usklađenošću, u vezi s… očuvanjem ekosustava”, rekla je Maria Antonia Loyzaga, filipinska ministrica za okoliš i prirodne resurse.

Opremljen desecima vrlo osjetljivih instrumenata, NASA-in laboratorij dvaput je do sada ovog tjedna letio iznad nekih od najgušće naseljenih područja Filipina, uključujući regiju glavnog grada, prema stranici za praćenje FlightAware.

Pratio ga je manji NASA-in mlažnjak Gulfstream čiji instrumenti mogu stvoriti trodimenzionalne karte zagađivača u zraku.

U idućim tjednima, avioni će također provoditi istraživačke letove iznad Južne Koreje, Malezije i Tajlanda.

Rezultati studije bit će podijeljeni s javnošću nakon godinu dana, rekli su službenici programa NASA-e.

Projekt pod nazivom ASIA-AQ je suradnja između američke agencije i vlada u regiji koja ima jedne od najviših stopa smrtnosti povezanih sa zagađenjem zraka u svijetu.

Znanstvenica Manilskog opservatorija Maria Cambaliza izjavila je novinarima u četvrtak da je oko trećine globalnih smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenjem zraka zabilježeno u Aziji.

Na Filipinima, dodala je, ima 100 takvih smrti na 100.000 ljudi.