Najzagađeniji u svijetu: New Delhi pogođen toksičnim zagađenjem zraka

NEW DELHI, 3. studenoga 2023. (Hina/Reuters) – Indijska prijestolnica New Delhi u petak je obavijena debelim slojem toksičnog zagađenja zbog čega je dio škola zatvoren te se bilježi povećanje zdravstvenih problema. 

Glavni grad Indije ponovno je prvi na listi gradova s najzagađenijim zrakom koju sastavlja švicarska grupacija IQAir.

Indijska prijestolnica ranije u petak bila je na 640 na skali AQI-ja, što se smatra ''opasnom'' razinom. Na drugom mjestu je pakistanski grad Lahore s 335, prenosi Reuters. 

Regionalni dužnosnici objavili su da je zagađenje zraka uzrokovala kombinacija nižih temperatura, izostanka vjetra i paljenja polja na obližnjim farmama.  

Mnogi od 20 milijuna stanovnika New Delhija žalili su se na peckanje očiju i bol u grlu dok se zrak pretvorio u tamnosivu boju. 

''U posljednja 24 sata vidio sam bebe kako kašlju, djecu koja dolaze s poteškoćama i brzim disanjem'', napisao je na X-u liječnik Aheed Khan iz Delhija. 

Dužnosnici su upozorili kako bi se loša kvaliteta zraka mogla nastaviti iduća dva do tri tjedna. 

AQI od 0-50 smatra se dobrim, dok sve između 400 i 500 utječe na zdravlje ljudi te je opasno za one s postojećim bolestima. 

Zagreb je trenutno na 23 AQI-ja, što ga svrstava na 23. mjesto liste gradova s najčišćim zrakom koju trenutno predvodi Bruxelles.