Nakon 18 godina odvezena prva bala smeća iz Brezja…

U utorak je odvezena prva bala smeća iz varaždinske Gospodarske zone Brezje, a gradonačelnik Neven Bosilj poručio je kako je to početak kraja ekološke travestije koja traje 18 godina 10 mjeseci i 13 dana jer bi u roku 18 mjeseci trebalo biti odvezeno svih 100.000 tona baliranog otpada.

Nakon što su Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošli tjedan potpisali Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarske zone Brezje vrijedan 29 milijuna eura, u utorak je službeno počeo utovar i odvoz baliranog otpada na oporabu.

”Ovo je početak kraja ekološke travestije koja u Varaždinu traje 18 godina 10 mjeseci i 13 dana. Ovih gotovo 100.000 tona baliranog otpada, koji se od 2005. do 2011. godine prikupljao u Varaždinu i susjednim općinama te je odlagan na vodozaštitno područje, čime je napravljen dodatni ekološki zločin prema građanima Varaždina, konačno će otići u povijest”, izjavio je Bosilj.

U roku 18 mjeseci prostor Gospodarske zone, na kojem je prometnica s LED rasvjetom i sva potrebna infrastruktura, postat će novi zamašnjak grada, dodao je Bosilj istaknuvši da postoje investitori koji žele doći u taj dio grada i otvarati nova radna mjesta.

Gradonačelnik je zahvalio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu koji su im bili podrška u cijelom procesu i upozorio kako su još uvijek u tijeku sporovi vezani uz sanaciju bala.

”To je ugovor iz 2008. i koncesija iz 2013. Ovo prvo je na Vrhovnom sudu, Grad je podnio zahtjev za revizijom, ovo drugo je tužba koja još uvijek stoji. Zbog toga je Grad morao Fondu dati određene bankovne garancije”, rekao je Bosilj.

Ustvrdio je kako je Vlada vidjela potencijalne rizike pa je zato Fond tražio zadužnice na 43 milijuna eura, s obzirom na sporove vezane uz sanaciju baliranog otpada.

”Mi smo pokrenuli mirno rješavanje sporova sudskim putem, mene je za to ovlastilo Gradsko vijeće, dobili smo sudski broj i sudskog miritelja, imamo četiri spora koja su aktivna, imamo taj problem da se radi o istim pravnim osobama”, rekao je Bosilj.

Pojasnio je da je prvi ugovor bio s tvrtkom T7 Vis, odnosno TH Investom.

”Druga je koncesija iz 2013., a tužbeni zahtjev s kamatama iznosi preko 100 milijuna kuna, odnosno 14 milijuna eura. Ta koncesija je s tvrtkama Komunalac Davor, Cezar i s Ekoflor, a sad imamo trećeg izvođača, ali pravni timovi s jedne i druge strane rade na tome da se dođe do mirnog rješenja spora”, kaže Bosilj.

Temeljem provedenog javne nabave i natječaja, posao sanacije bala dobio je konzorcij ponuditelja CE-ZA-R i HIS, a Goran Petković, direktor HIS-a, naglasio je kako je riječ o vrlo zahtjevnom poslu u kojem im je potrebna maksimalna podrška i razumijevanje.