New York tuži Pepsi zbog plastike: Ugrožava okoliš i javno zdravlje

Država New York podnijela je tužbu protiv tvrtke PepsiCo u kojoj ukazuje na to da korporacija onečišćuje plastikom i o tome u javnost plasira "zavaravajuće" izjave.  

Građanska tužba, koju je podnijela glavna državna tužiteljica New Yorka Letitia James na Vrhovnom sudu, navodi da je PepsiCo pridonio "uznemiravanju javnosti" vezano uz rijeku Buffalo, traži nametanje financijskih kazni i kompenzacijskih šteta tvrtki, kao i da PepsiCo prestane prodavati robu u jednokratnoj plastici na kojoj se ne upozorava na ekološke probleme. 

"Svi Njujorčani imaju osnovno pravo na čistu vodu, ali neodgovorno pakiranje i marketing tvrtke PepsiCo ugrožava opskrbu vodom, okoliš i javno zdravlje", priopćila je James. 

"Nitko se ne bi trebao brinuti o plastici u svojoj pitkoj vodi, plastičnom smeću koje zasipa slikovitu obalu rijeke ili plastičnom onečišćenju koje šteti divljim životinjama", dodala je. 

PepsiCo je objavio da je tvrtka "ozbiljna" po pitanju smanjenja količine plastike i da je "transparentna" u svojim naporima.

"Ovo je složeno pitanje i zahtijeva uključivanje različitih dionika, od tvrtki, četvrti, pružatelja usluga smanjenja otpada, čelnika zajednica i potrošača", rekao je glasnogovornik PepsiCo.

Istraživanje ureda Letitie James pokazalo je da je PepsiCo plastična ambalaža daleko najveći izvor plastičnog onečišćenja rijeke Buffalo, tri puta veće od drugog zagađivača McDonald's-a.

Problemi povezani sa zdravljem "uključuju rani pubertet kod djevojčica, smanjeni broj spermija, izmijenjene funkcije reproduktivnih organa, pretilost, izmijenjena spolna ponašanja i povećane stope nekih vrsta raka", dodaje se. 

U tužbi se priznaju izjave tvrtke u kojima se obećava da će poduzeti mjere za smanjenje plastičnog onečišćenja, ali navodi da PepsiCo ne ispunjava ta obećanja.

Dodatno, PepsiCo je prozvan da nije u značajnoj mjeri izabrao alternativu plastici za jednokratnu upotrebu na tržištu New Yorka. S druge strane, PepsiCo je najavio programe za ponovno punjenje i povrat stakla i plastike na međunarodnim tržištima, uključujući Meksiko i Njemačku, navodi se u tužbi.