Nezakonita trgovina pticama pjevicama, kornjačama, trpovima, prstacima…

ZAGREB, 13. lipnja 2023. (Hina) - Nezakonita trgovina životinjama u Hrvatskoj najčešće pogađa ptice pjevice poput češljugara, kopnene kornjače ili čančare te morske vrste poput trpova i prstaca koji se još uvijek mogu pronaći u našim restoranima, upozorila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Osim nezakonite trgovine, u veliki problem u Hrvatskoj je krivolov i ubijanje zaštićenih vrsta. Krivolov često pogađa velike zvijeri kao što su vuk, medvjed i ris koji se često love kao trofeji, a među žrtvama zločina su i ptice grabljivice poput surog orla i bjeloglavog supa, ističu iz WWF-a.

Zločini protiv prirode i okoliša su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, odmah nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem, upozorava WWF, a šteta iznosi oko 258 milijardi dolara godinšnje na globalnoj razini.

Kako bi spomenute probleme prezentirali građanima, na zagrebačkom Cvjetnom trgu izveli su performans kojim su započeli kampanju čiji je cilj obeshrabriti i smanjiti broj kažnjivih djela protiv divljih vrsta.

''Neobična scena iscrtanog trupla medvjeda okruženog trakama za upozorenje s natpisom ‘Zaustavimo zločine protiv prirode!’  zainteresirala je brojne građane koji nisu navikli na takve prizore. Medvjeda smo iskoristili kao simbol svih divljih vrsta koje su žrtve zločina protiv prirode'', izjavila je Ivona Stanić iz WWF Adrije.

U suradnji s poznatim hrvatskim glumcima i glazbenicima, Darkom Rundekom, Jelenom Miholjević i Baby Dooksom, snimili su tri monodrame koje pokazuju kakve posljedice krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina imaju za pojedinu životinju.

Nezakonitim i nekontroliranim ubijanjem medvjeda ne radimo štetu samo jednom medvjedu, već i cijelom šumskom ekosustavu, jer na taj način uništavamo ravnoteža brojnih drugih biljnih i životinjskih vrsta", napomenula je Stanić

Najavljenu kampanju WWF će provesti kroz projekt LIFE SWiPE ("Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi") koji se provodi tri godine i okuplja brojne stručnjake, od policije, čuvara prirode i inspektora zaštite prirode do tužitelja i sudaca.