Norveški parlament odobrio rudarenje morskog dna, prvi u svijetu

Norveški parlament u utorak je dao zeleno svjetlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu, u skladu s dogovorom postignutim između vlade i ključnih oporbenih stranaka u prosincu, unatoč prigovorima klimatskih aktivista.

Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmjerima i osigurati ključne minerale i radna mjesta unatoč zabrinutosti glede utjecaja na okoliš i međunarodnim pozivima na moratorij.

Još se ne zna kad bi istraživanje moglo započeti, iako je plan tvrtkama dodijeliti ekskluzivna prava na istraživanje i potencijalno vađenje iz određenih područja nakon postupka prijave.

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i plina u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi, rekao je političar Reutersu.

“Vidjet ćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad poduzeli”, rekao je ministar energetike Terje Aasland u parlamentu.

Izmijenjena verzija vladina prijedloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strože zahtjeve za ispitivanje utjecaja na okoliš tijekom faze istraživanja nego što je prvotno zamišljeno.