Otvoreno novo oporavilište za životinje Dumovec

Novo oporavilište za životinje Dumovec, objekt značajan za cijelu Hrvatsku vezano za rad znanstvenika na zaštiti prirode i biološke raznolikosti otvorili su u utorak ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

“Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj tako da će ovo biti itekako značajno za rad na zaštiti prirode i na biološkoj raznolikosti, za znanstvenike iz cijele Hrvatske, a ne samo iz grada Zagreba”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare.

Ukupna vrijednost projekta je oko tri milijuna eura od kojih je 55 posto financirano iz proračuna Grada Zagreba, a ostalo je nacionalna komponenta i EU fondovi.

U oporavilištu će se moći oporavljati divlje životinje koje se zbrinjavaju iz prirode zbog ozljede ili iscrpljenosti, a bit će bitno i za rad državnih službi, poput carine i inspekcije jer će se omogućiti zbrinjavanje zaštićenih vrsta. Također će biti omogućena bolja skrb za sve napuštene životinje. 

Novi smještajni kapaciteti djeluju u sklopu Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba te imaju uvjete za prihvat i prijevoz životinja i pružanje veterinarske skrbi.

Erlić je objasnio da je riječ o tri faze projekta u što je uloženo preko sedam milijuna eura europskih sredstava čemu treba dodati i sufinanciranja Grada i Vlade.

Istaknuo je da se kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske iz EU fondova realiziralo 52 projekta, te su se brojni nacionalni i parkovi prirode modernizirali, a među njima i Medvedgrad u Parku prirode Medvednica.