Požari u Kanadi izazvali novo jako zagađenje zraka u SAD-u

WASHINGTON, 28. lipnja 2023. (Hina/AFP) - Stanovnici američkog Srednjeg zapada ponovno su se u srijedu probudili s jako zagađenim zrakom i dimom od požara u Kanadi, što je drugi veliki incident onečišćenja zraka povezan s ovim požarima tijekom lipnja u Sjedinjenim Državama.

U Chicagu, trećem najmnogoljudnijem gradu u zemlji, nebo je već drugi dan zaredom sivo, a neki su stanovnici stavili maske jer su prinuđeni kretati se po gradu.

Vlasti su savjetovale da se ograniči boravak na otvorenome, posebno za djecu i trudnice.

Igrom slučaja, predsjednik Joe Biden u srijedu je stigao u Chicago kako bi razgovarao o gospodarstvu.

U Detroitu pak indeks onečišćenja zraka američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) pokazuje razinu "vrlo štetnu" za zdravlje.

Očekuje se da će se dim kretati prema istoku i doći do područja Washingtona tijekom dana ili noći, najavio je NASA-in znanstvenik za onečišćenje zraka Ryan Stauffer.

''Već smo imali jedan izvanredan događaj s tim u vezi, a ovo će biti drugi u mjesec dana'', kazao je znanstvenik na Twitteru.

Vlasti New Yorka upozorile su stanovnike da će se kvaliteta zraka u srijedu i četvrtak pogoršati te su organizirale distribuciju maski.

Kvaliteta zraka u srijedu je loša i u kanadskom Torontu, a očekuje da će se tijekom dana naglo pogoršati u Ottawi, objavile su kanadske vlasti.

Iako još nije provedena studija koja procjenjuje izravnu vezu između klimatskih promjena i trenutnih požara, znanstvenici inzistiraju na tome da globalno zatopljenje, uzrokovano ljudskim aktivnostima, općenito povećava rizik od požara i njihov intenzitet.

Tijekom prvog velikog incidenta s onečišćenjem zraka početkom lipnja, koja je zahvatila cijeli sjeveroistok SAD-a, američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da se radi o "brutalnom podsjetniku na posljedice klimatskih promjena".

U ponedjeljak je NASA objavila da je dim od kanadskih požara stigao do jugozapadne Europe.

Objavila je satelitsku sliku na kojoj se vidi sivi oblak iznad sjeverne Španjolske i Portugala.

No kvaliteta zraka tamo bi ipak trebala ostati prihvatljiva, jer je dim, kada stigne u Europu, u višim slojevima atmosfere, precizirala je NASA.

Trenutno je u Kanadi aktivno oko 500 šumskih požara, od kojih se polovica smatra izvan kontrole.

Pokrajina Quebec suočena je s povijesnom i posebno ranom sezonom požara.

Prema procjenama, ova kriza će se vjerojatno nastaviti jer vrhunac ljeta još nije dosegnut.