Prihvaćen model vlasničkog i upravljačkog restrukturiranja Kaštijuna

PULA, 24. listopada 2023. (Hina) - Gradonačelnici i načelnici Istarske županije prihvatili su u utorak model vlasničkog i upravljačkog restrukturiranja Kaštijuna d.o.o., na sastanku koji je u utorak održan na inicijativu istarskog župana Borisa Miletića.

Zakon o trgovačkim društvima poprililno je jasan a iz dosadašnjih razgovora proizašao je prijedlog da se pristupi modelu koji omogućava da se, neovisno o udjelima u temeljnom kapitalu, dioničari odnosno udjelničari mogu međusobno sporazumjeti i dogovoriti na koji način podijeliti upravljačka prava, a koja ne moraju biti direktno u srazmjeru s udjelom u samom kapitalu trgovačkog društva, rekao je Miletić.

Kazao je kako je njegov stav oko tog pitanja poznat, a temelji se na Sporazumu iz 2011. godine, prema kojem bi sve jedinice lokalne samouprave stekle upravljačka prava prema svom učešću u otplati kredita za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Osnovni cilj je da svi aktivno sudjeluju u upravljanju Kaštijunom, preuzmu dio odgovornosti te da komunalna poduzeća Kaštijun promatraju kao dijelom sustava gospodarenja otpadom, rekao je Miletić.

Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, koji je većinski vlasnik Kaštijuna, ocijenio je kako trenutna situacija nije održiva te je nužna zajednička odgovornost u rješavanju tog pitanja. 

"U centar dolazi sve i svašta, smrdi mještanima općine Medulin i stanovnicima Pule, a prosvjedi se održavaju ispred komunalne palače Grada Pule", naglasio je.

Novi model omogućit će da svi imaju vlasnička i upravljačka prava u tom društvu. 

Iz Istarske županije navode kako se nakon dobivenog pravnog mišljenja trebaju definirati daljnji koraci, a za ulazak u vlasništvo Kaštijuna prethodno dobiti suglasnost gradskih, odnosno općinskih vijeća.

Te će odluke zatim morati usvojiti pulsko Gradsko vijeće i Skupština Istarske županije. Nadalje će trebati definirati cijenu samog udjela, koji se izvlači iz postojećeg kapitala, a župan je predložio iznos od 100 eura. Novi sastanak najavljen je u roku od četrnaest dana. 

Inače, na sastanku je održana i prezentacija nacrta Plana za gospodarenje otpadom na području Istarske županije za razdoblje 2024.- 2028., kao bitnog elementa gospodarenja otpadom u Istri. Plan ide u javno savjetovanje, a potom i na usvajanje županijskoj Skupštini.