Razvojni centar Ličko-senjske županije gradi krovnu foto-naponsku elektranu

GOSPIĆ, 5. rujna 2023. (Hina) - U Gospiću je u utorak potpisan Ugovor za izgradnju 67.000 eura vrijedne foto-naponske elektrane na krovu Razvojnog centra Ličko-senjske županije, što je u ime Ličko senjske županije kao osnivača, župan Ernest Petry nazvao “strateškim zelenim iskorakom”.

Gradnju foto naponske elektrane sa 60 posto sredstava financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok razliku od 40 posto potrebnog iznosa daje Ličko-senjska županija, rekao je ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković. Dodao je da već traje dopremanje opreme.

Župan Petry je taj posao nazvao važnom za realizaciju županijske nove strategije prema energetskim uštedama.

Najavio je i nabavku ekološki prihvatljivijeg voznog parka, ugradnju opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na brojnim županijskim ustanovama, a u zgradi Županije već je i počela ugradnja dizalice topline. 

Petry je podsjetio da su također nedavno na zgradi Osnovne škole u Otočcu postavljeni solarni panele za proizvodnju električne energije.

U ime izabranog izvođača radova, tvrtke „Kroma“ d.o.o., ugovor je potpisao direktor Marijan Krmpotić. Foto-naponska elektrana bit će postavljena u roku od 20-tak dana, ovisno o meteorološkim uvjetima.