Sadnja stabala u Maksimiru u sklopu europskog Klimatskog pakta

U sklopu europskog Klimatskog pakta, u subotu je u zagrebačkom parku Maksimiru održana akcija sadnje drveća, kao odgovor na nezapamćene oluje koje su u rujnu pogodile Zagreb što je za posljedicu imalo oštećenje više od 10.000 stabala.

"Sadnjom stabala želimo osigurati parku Maksimir nužan oporavak nakon razorne oluje koja je pogodila Zagreb 19. srpnja, a koja se izravno može pripisati negativnim posljedicama klimatske krize. Također, ovom aktivnošću želimo i educirati građane o mjerama prilagodbe na klimatske promjene, ali i važnoj ulozi koju stabla imaju u našem ekosustavu", priopćilo je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), organizator akcije. 

DOOR od listopada djeluje kao nacionalni koordinator europskog Klimatskog pakta, inicijative Europske komisije čiji je cilj podržati postizanje klimatskih ciljeva Europskog Zelenog Plana.

Akciju su podržali i aktivisti Greenpeace Hrvatska, Znanstvenika za klimu, Čistećih Medvjedića, mreže Metar do bolje klime te brojni volonoteri. Zajedno su sadili stabla hrasta, javora i trešnje.

U sadnji im se pridružila i zamjenica voditelja Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović koja je istaknula da Europska komisija želi osvijestiti i osnažiti sve građane u borbi protiv klimatskih promjena kako bi svi zajedno doprinijeli istom cilju do 2050. – a to je Europa kao prvi klimatski neutralni kontinent.  

Podršku je pružila i predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti i ambasadorica Klimatskog pakta Marija Pujo Tadić te je zajedno s članovima instituta podržala aktivnosti DOOR-a i ciljeve europskog Klimatskog pakta.