Sarajevo ponovo na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

Sarajevo je u četvrtak dospjelo na drugo mjesto na popisu gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu, nakon što se od početka tjedna guši u magli, a koncentracija opasnih čestica u zraku bila je 44 puta veća od one koju dopuštaju standardi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema podacima švicarske mrežne stranice AQAir, koja prikuplja podatke o onečišćenju zraka s više od deset tisuća mjernih postaja diljem svijeta, najzagađeniji grad u prijepodnevnim satima bio je indijski New Delhi s indeksom onečišćenja 287, dok je Sarajevo bilo označeno indeksom 270.

Prijestolnice Indije i BiH, zajedno s Dakom u Bangladešu, nosile su oznake zraka “vrlo nezdrav”.

U Sarajevu je pritom koncentracija sitnih čestica prašine oznake PM 2,5 bila označena kategorijom “opasna” jer je bila 44 puta veća od vrijednosti koje toleriraju standardi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uzroci nezdrave kvalitete zraka u Sarajevu uvijek su isti. U razdoblju stabilnih vremenskih prilika bez vjetra, u zimskim uvjetima nad gradom zbog temperaturne inverzije stvara se “poklopac” magle koji onemogućava cirkulaciju zraka i eliminaciju štetnih tvari.

Pritom se u sarajevskoj kotlini zadržavaju čestice prašine i štetnih plinova koje proizvodi veliki broj starih automobila, ali i tisuće ložišta u stambenim objektima u kojima se za grijanje koriste kruta goriva.

Prema dostupnim podacima u Sarajevu je registrirano oko 160 tisuća automobila, od kojih je 70 posto starije od 15 godina ili su na dizelski pogon.

Analiza koju je ranije objavila Svjetska banka (WB) sadrži podatak po kojemu onečišćenje zraka u BiH svake godine izravno prouzroči 3300 smrtnih slučajeva.