Sarajevo u utorak ponovo grad s najzagađenijim zrakom na svijetu

Sarajevo je u utorak ponovo dospjelo na vrh ljestvice gradova s najvećim onečišćenje zraka, podaci su portala AirVisual koji prikuplja informacije s mjernih postaja iz država diljem svijeta.

Sarajevo

Koncentracija zagađujućih tvari u prijepodnevnim je satima bila označena indeksom 235 i u kategoriji je koja označava “vrlo nezdravi zrak”.

No koncentracija mikro čestica prašine oznake PM 2,5 istodobno je bila u kategoriji označenoj kao “opasna” po zdravlje jer je bila 37 puta veća od dopuštene.

Zbog tih su podataka u glavnom gradu BiH na snazi mjere upozorenja koje bi, uz ostao, trebale značiti zabranu prometovanja vozila sa zastarjelim motorima no to gotovo nitko ne poštuje.

Mikročestice prašine već godinama su glavni uzrok zagađenja zraka u Sarajevu, a proizvodi ih velik broj automobila na gradskim prometnicama koji imaju stare dizelske motore kao i tzv. mala ložišta u kućanstvima koja koriste kruta goriva za zagrijavanje.

Koncentraciju tih štetnih tvari potiče i nepovoljan položaj Sarajeva u kotlini, a dodatni problem su temperaturne inverzije u zimskim mjesecima kada nema vjetra što stvara “učinak poklopca” jer onemogućava filtraciju zraka prirodnim putem.

Drugi na popisu gradova s nazagađenijim zrakom u utorak prije podne bio je pakistanski Lahore gdje je indeks onečišćenja bio označen indeksom 222.

Zagreb je bio na 91. mjestu među 110 gradova koje nadzire AirVisual s indeksom onečišćenja 108 što zrak u glavnom gradu Hrvatske svrstava u nezdrav za osjetljive skupine.

Grad koji je u tom trenutku imao najčišći zrak na svijetu bio je američki San Francisco gdje je isti taj indeks bio nula.