Sjajno: Nakon 500 godina dabrovi se vratili u Italiju!

RIM, 13. listopada 2023. (Hina/Ansa) - Dabar se vratio u Italiju nakon 500 godina izbivanja zbog pretjeranog lova i uništavanja njegovih staništa, objavili su znanstvenici u Firenci i Milanu.

Naseljavanje je započelo u Austriji i širi se na sjeveroistočne talijanske regije Trentino-Alto Adige i Friuli Venezia Giulia, prema studiji Sveučilišta u Milanu i Instituta za istraživanje kopnenih ekosustava Nacionalnog istraživačkog vijeća (CNR) u Firenci, objavljenoj u časopisu Animal Conservation.

Znanstvenici kažu da postoje i nove populacije velikih, poluvodenih glodavaca koje se šire u južnijim regijama nakon njihova nedozvoljenog puštanja u prirodu u središnjoj Italiji.

"Veliki dijelovi Italije pogodni su za stabilizaciju populacije dabrova i dok se čini da su sjeverne populacije izoliranije, u središnjoj Italiji pronašli smo veći potencijal za širenje", rekao je voditelj istraživanja Mattia Falaschi sa sveučilišta u Milanu.

Prisutnost dabrova može smanjiti rizik zbog ublažavanja intenziteta poplava, međutim, također može uzrokovati štetu na usjevima i infrastrukturi kao što su umjetni kanali, ceste i mostovi, što dovodi do sukoba ljudi i divljih životinja.

To je, kaže Falaschi, rizik posebno u Trentinu, Toskani, Umbriji i Markama.

U tim će područjima biti potreban poseban nadzor uz preventivne mjere kao što su ograđivanje i isušivanje močvarnih područja gdje bi kolonije dabrova mogle predstavljati prijetnju infrastrukturi.