Stablo uspomena: Na Medvednici posađeno 5000 novih hrastova

ZAGREB, 26. listopada 2023. (Hina) - U okviru projekta Stablo uspomena na Medvednici je u četvrtak posađeno 5000 mladih hrastova kitnjaka, što je već peta takva sadnja u Hrvatskoj, koja je dosad pošumljena s 30.000 sadnica posađenih u spomen preminulih. 

Memorijalna stabla sade se u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a pokrenula ga je Udruga Posmrtna pripomoć u suradnji s Hrvatskim Šumama.

Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena, u priopćenju je izjavila da je iznimno ponosna na rezultate. "Građani su vrlo dobro prihvatili memorijalna stabla i 'posvajaju' ih bez prestanka".

''Iznimno smo ponosni što uistinu veliki broj građana podržava pošumljavanje memorijalnim stablima. Želimo ljudima pružiti mogućnost da ne režu cvijeće ili pale svijeće, već da podrže sadnju i rast novog stabla u ime nama drage osobe", rekla je Majdak Bijelić.

Akcija ima i iznimno izraženu ekološku dimenziju. Već jedno prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj.

Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok nečlanovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal.

Hrast kitnjak iznimno je vrijedna vrsta stabla, raste u visinu do 40 metara, a u promjeru do tri metra.

U šumama se uzgaja do optimalne zrelosti od 120 godina, a živjeti može i do 1000 godina.